Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Руско-израелски новинар изјавио да му је забрањен улаз у Србију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2024.

Аутор: Фонет Извор: Данас

Руско-израелски новинар изјавио да му је забрањен улаз у Србију

Руско-израелском слободном новинару ангажованом на заједничком пројекту Гласа Америке и Радија Слободна Европа “Current time – Актуелности” Роману Перлу забрањен је улазак у Србију на аеродрому “Никола Тесла” у Београду.

Како је испричао Гласу Америке, по слетању у Београд 8. јуна заустављен је на пасошкој контроли и после осам сати чекања уручено му је решење о забрани уласка у земљу, у ком се наводи да би његово присуство на територији Србије представљало безбедносни ризик.

Одмах потом отпутовао је са београдског аеродрома.

Аутора документарца „Европска унија или Русија: Коме ће се Србија приклонити?“, рађеног у оквиру серијала „Опасна блискост“, Романа Перла руске власти су у октобру 2021. године означиле као страног агента, на основу закона који је изазвао критике дела међународне заједнице.

То је разлог који је Перла натерао да промени пребивалиште и пресели се у Израел.

Перл каже да забрана уласка у Србију на неки начин представља демонстрацију руске меке и дипломатске моћи и да је је могуће да руске власти у појединим случајевима могу да наведу српске да учине нешто што руска страна сматра да је потребно.

Истиче, ипак, да верује да је главни разлог забране његово прошлогодишње привођење у Београду.

У Београду сам пре годину дана радио документарац о Србији и руској агресији у Украјини и један од саговорника је развио украјинску заставу у близини амбасаде Русије. Тада су нам пришли припадници Жандармерије који су нам рекли да су су их из амбасаде позвали да нас уклоне одатле. Одвели су нас у полицијску станицу где смо провели неколико сати и затим су нам рекли да смо слободни, рекао је Перл.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси