Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржана трибина подршке Вуку Цвијићу: „Морамо натерати систем да ради“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2024.

Аутор: M. Ž., nova.rs, Danas, FoNet Извор: N1

Одржана трибина подршке Вуку Цвијићу: „Морамо натерати систем да ради“

Трибина „Напад на Вука Цвијића – нећемо дозволити да се прећути“, коју су организовали иницијатива „Није филозофски ћутати“ и политички недељник Радар, одржана је у Амфитеатру Филозофског факултета у Београду.

На почетку трибине окупљени новинари и грађани аплаузом су пружили подршку Вуку Цвијићу, новинару „Радара“ који је нападнут у среду у центру Београда.

Радоњић: Подршка свим професионалним новинарима

Трибину је отворио професор Филозофског факултета Огњен Радоњић, који је поручио да „Вук Цвијић није сам“.

„Дошли смо овде да га подржимо, али и да подржимо све професионалне новинаре“, истакао је Радоњић.

Како је навео, оно што чини професионалног новинара је скептичност, поштење, интегритет, емпатичност и храброст.

Радоњић је посебно поздравио и узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, који је добио гласан аплауз уз овације.

Малишић: Ово друштво ће нестати у оволиком насиљу

Главна и одговорна уредница недељника „Радар“ Весна Малишић оценила је на почетку скупа да ће „ово друштво нестати у оволиком насиљу у ком смо окружени“.

Она је рекла да је Вук Цвијић пренео да не жели вечерас да се обрати и да „не жели да буде вест“.

Говорећи о извештавању режимских медија о нападу на Цвијића, Малишић је навела да је након напада кренула „инверзија у типичном маниру власти“.

„Поједини медији су објавили да је Вук Цвијић напао сувласника Српског телеграфа и кренули су да спинују у другом правцу“, рекла је Малишић, преноси Нова.рс.

Нећемо одустати од тога и тражићемо да се овај догађај осветли до краја, поручила је Малишић.

„Постоје снимци, морамо натерати систем да ради и да се власт одреди према овом што се догодило, не зато што се инатимо него је важно да видимо какав је однос власти према стравичном насиљу које се шири у друштву“, казала је.

Тужитељка Савовић: Огуглали смо на многе ствари

Тужитељка Бојана Савовић истакла је на трибини да „вербалне претње које друго трају прерастају у физичке“.

„Оно што ме забрињава је институционално и правно насиље. Изостанак санкције је нешто што мене забрињава“, рекла је она.

„Ми смо сви као друштво огуглали на многе ствари на које нисмо смели да огугламо“, додала је она.

Марчело: Држава штити и толерише насиље

Марко Шелић Марчело истакао је на трибини да наша држава није против насиља, већ напротив.

„Нажалост, наша држава јесте насиље. Држава то насиље инспирише, толерише, штити и хвали“, рекао је Марчело.

Он је позвао окупљене да отворе питање „о томе како ће се бранити од овога“.

Цеца Бојковић: У великој смо опасности да постанемо друштво насиља

Глумица Светлана Цеца Бојковић оценила је да смо у „великој опасности да постанемо друштво насиља“.

„Ми смо у великој опасности да постанемо друштво насиља и томе присуствујемо свакодневно. Тако да то јесте велика опасност. Нажалост, таква клима која влада у нашем друштво ствата то, али ја мислим да се то може преокренути“, истакла је она.

Шварм: Информисање равно Северној Кореји

Филип Шварм, главни и одговорни уредник недељника „Време“, истакао је да „сви знамо одакле се емитује насиље у нашој земљи“.

Он је истакао да таблоиди „нису за читање на јавном месту“.

„Ово друштво је нажалост подлегло том отрову и ми смо дошли револтирани“, рекао је он.

Шварм је истакао да у Србији на делу имамо „информисање које је равно Северној Кореји“.

„Постоје само две теме – величање култа великог вође и лов на издајнике. То је наше информисање и тако одрастају наша деца“, навео је Шварм.

„Док год постоје људи попут Вука има неког смисла. Не да најоштрије осуђујем напад на Цвијића, него ћу наставити да о томе пишем док год у овој земљи не буде правде“, додао је он.

Катарина Петровић: Кад институције закажу, остају вам људи

Полицајка из Ваљева Катарина Петровић је истакла да је њу и Вука спојила животна околност.

Осврнувши се на своје хапшење, Петровић је рекла да није могла да замисли да ће након годину дана доћи да да подршку Вуку и да то ради „пуним срцем“.

„Када дођете у ситуацију у коју сам ја дошла, када институције закажу, остају вам људи. Код мене су се појавили, и умногоме је за то заслужан Вук Цвијић“, рекла је Петровић и додала да се у томе састоји солидарност.

Правећи паралелу између новинарства и полиције, Петеовић је истакла да полицајци носе пиштољ, али да новинари имају лепше и опасније оружје, а то је реч.

„Свака та реч је врло бритка“, закључила је Петровић.

Дража Петровић: Они нас каменом, ми њих трибином

Главни уредник „Данаса“ Драгољуб Дража Петровић је рекао да се зло код Лађевића развило како су се „дочепали пара и моћи“.

Скренуо је пажњу на то да су у „златна времена“ новинари водили расправе у новинама и позвао је на суживот „и једних и других новинара“.

„Они нас каменом ми њих оваквом трибином“, шаљиво је рекао Петровић.

Ни један политичар нити уредник таблоида није одговарао за овако нешто рекао је Петровић и додао да су људи који прете медијима углавном „људи који прате таблоиде и сматрају да су други медији њихови непријатељи“.

„Увек страда тај мали човек, а никад тај велики. Требало би да почну да одговарају за своје поступке“, закључио је Петровић.

Дојчиновић: Нећемо дозволити да нас ломе

Главни уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић истакао је да је садржај Српског телеграфа „мафиа порн“ због своје опсесије криминалом и мафијом и додао да због тога нема сумње ко је кога напао.

„Не треба да заборавимо овај случај и морамо инсистирати да овај случај има некакав завршетак“, рекао је Дојчиновић.

Коментаришући тужбу Владимира Ђукановића против Цвијића, Дојчиновић је скренуо пажњу на СЛАП тужбе које, како је истакао, представљају правно насиље и напад на новинаре.

„Добро новинарство нас не може спасити“ рекао је Дојчиновић и додао да се више пресуда не може добити чак иако је новинарски текст добар поткрепљен чињеницама.

Скренуо је пажњу на повећани број СЛАПП тужби у последње две године и истакао случај губљења поступка због вести у којој је КРИК само преноси суђење Братиславу Гашићу.

„Ниједном се није десило да је неко од свих храбрих новинара попустио. Једноставно нећемо дозволити да нас ломе“, закључио је Дојчиновић.

Јовановић: Цвијић је новинар који је опредељен за истину

Професор Правног факултета у Београду Миодраг Јовановић истакао је на скупу да у Србији „имамо храбре тужиоце и судије, али да немамо институције, односно тужилаштво и судство“.

„Сувише је тмурних сивих нијанси, али ако је шта било црно-бело онда је то у овом догађају. Са једне стране, Вук Цвијић илуструје ту белину, односно позив истраживачког новинара који је опредељен за истину и утврђивање одговорности оних које врше власт. Са друге стране, имамо неког кога без разлога називамо новинаром, ти људи чињеницом да држе нотес и нешто записују или имају камере не чини их новинарима јер су пропагандисти једног режима личне власти“, рекао је Јовановић.

Тошковић: Цвијић има све особине „непожељног новинара“

Професор Филозофског факултета Оливер Тошковић је рекао да Вук Цвијић има све особине „непожељног новинара“ у Србији.

„Особине које непожељни новинар поседује су скептичност, поштење, интегритет, емпатичност и храброст, и то је све што Вук Цвијић поседује данас“, рекао је Тошковић.

Пре трибине, на платоу испред Филозофског факултета, одржан је скуп подршке Вуку Цвијићу.

Том приликом, директор вести ТВ Нова Слободан Георгиев изјавио је да напади, и физички и вербални, на новинаре морају да престану.

„Новинари трпе нападе сваког дана, вербалне. Пређена је свака црта пристојног понашања. Данас свако мисли да може да каже новинару шта хоће, и то долази с врха власти, они промовишу насиље“, навео је.

Према његовим речима, слободно и професионално новинарство потребно је како бисмо имали колико-толико пристојну и уређену државу.

„Покушавамо овде да кажемо да је стварно доста! Престаните с тим, изађите и осудите насиље, престаните да будете груби и насилни према новинарима. А ми морамо да их притискамо, немамо други начин. Морамо да тражимо подршку од грађана, да гледате наш програм, да читате наше новине и да пробамо сви заједно да се изборимо за једно нормално друштво“, изјавио је Георгиев.

Подсетимо, Цвијића је на улици песницом у лице ударио директор таблоида „Српски телеграф“ Милан Лађевић.

Налаз лекара са Војно-медицинске академије (ВМА), која је у среду, на дан напада, била дежурна, потврдио је да је новинар Радара Вук Цвијић задобио повреде у пределу вилице са десне стране.

Цвијић је на ВМА отишао након што га је око 13 часова у центру Београда, у Косовској улици, песницом ударио Милан Лађевић, сувласник Медијске мреже, у чијем је саставу и таблоид Српски телеграф и прорежимски портал Република

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси