Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат новинара и медијских радника Србије у посети РТВ Крушевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2024.

Извор: СИНОС

Синдикат новинара и медијских радника Србије у посети РТВ Крушевац

Делегација Синдиката новинара и медијских радника Србије (СИНОС) посетила је Радио телевизију Крушевац и позвала колеге да нам се поново придруже. СИНОС је пре приватизације медија 2015. године у овој медијској кући имао снажну организацију. Од скоро 100 запослених већина су били наши чланови. РТВ Крушевац данас има 28 запослених и нема синдикалну организацију.

Колегама из РТВ Крушевац предочено је да се СИНОС и даље залаже за формирање регионалних јавних медијских сервиса јер је то најбољи модел за информисање грађана и најприкладнији амбијент за професионални рад новинара и медијских радника. У овом тренутку не постоји политичка воља, ни расположење медијских и новинарских удружења и асоцијација за оснивање регионаних медјских јавних сервиса али СИНОС верује да ће се то променити.

СИНОС активно ради на “оживљавању” синдикалне мреже и поред великог отпора некадашњих колега, данас медијских власника и менаџера. Истовремено, СИНОС позива послодавце да у складу са медијском стратегијом али и демократским начелима оснују послодавачку организацију и са синдикатима започну социјални дијалог ради потписивања гранског колективног уговора у медијској делатности.

Делегација СИНОС позвала је Ђорђа Ковачевића, директора РТВ Крушевац и члана Управног одбора удружења КОМНЕТ, иначе некадашњег председника СИНОС у овој медијској кући, да помогне да послодавци и синдикалци каначно седну за преговарачки сто. СИНОС је свестан да се то неће десити без “благослова” власти и зато позива ресорна  министарства да у складу са медијском стратегијом коју је потписала Влада Србије  одраде свој део посла и припреме амбијент за разговоре о достојанственим условима рада и одговорном новинарству.

Синдикат ће наставити са кампањом коју подржава Међународна федерација новинара (ИФЈ) кроз пројекат УТУ, Синдикати за синдикате.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси