Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо пензионисани уредник у РТВ Лућијан Марина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2024.

Извор: rtv.rs

Преминуо пензионисани уредник у РТВ Лућијан Марина

Ноћас, у 70. години, преминуо је новинар, публициста и председник Друштва за румунски језик Лућијан Марина.

Лућијан је рођен 26. јула 1954. године у Вршцу, где је 1969. године завршио основну школу "Олга Петров Радишић", а четири године касније и Гимназију "Борислав Петров Браца".

Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду, а након тога и на Факултету политичких наука у Загребу. У периоду од 1978. до 1988. године био је спикер у Радио Нови Сад, затим новинар у заједничкој редакцији програма на румунском језику РТВ Нови Сад, односно уредник у Радио Нови Сад, а од 1988. уредник-продуцент на Телевизији Нови Сад - Радио-телевизији Србије до 2006. године, затим уредник-водитељ на Радио-телевизији Војводине - ТВ Нови Сад, где је радио до пензионисања 2019. године.

У својој богатој културној делатности Лућијан Марина је организовао , између осталих, "Меморијал Раду Флора", у част познатог научника и оснивача Друштва за румунски језик, као и традиционални Креативни камп "Литерарна колонија".

Овенчан је и бројним наградама, медаљама, почасним звањима и дипломама, као што су признања Министарства спољних послова СР Југославије и Председништва САП Војводине.

Добитник је и награде Радио-телевизије Србије, као и Телевизије Нови Сад, за успех и храброст исказану као ратни репортер током Румунске револуцији 1989. године.

Био је члан Савеза новинара Југославије, односно Удружења новинара Србије, председник Одбора за унапређење Савез румунских писаца у Србији, оснивач Друштва српско-румунског пријатељства, Друштва српско-румунског братства и Форума румунских интелектуалаца.

Посебно треба истаћи признање које му је доделио господин Титус Цорлатеану, министар иностраних послова Румуније, поводом обележавања 150 година румунске дипломатије, као и Национални орден "За заслуге", у официрском чину, који му је доделио председник Румуније.

Лућиjан Марина ће бити сахрањен среду, 22. маја, у 11.15 часова, на Градском гробљу у Новом Саду, а помен нашем колеги биће одржан у четвртак, 23. маја, у 11 часова, у Медија центру Радио-телевизије Војводине на Мишелуку.

Нека му је лака земља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси