Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шкулић: Медијске злоупотребе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2024.

Извор: Фонет

Шкулић: Медијске злоупотребе

Судија Уставног суда Србије Милан Шкулић оценио је да данас имамо такозвана медијска суђења, као и својеврсна суђења у медијима, што се често своди и на специфичне медијске злоупотребе, нарочито онда када се прејудицира исход конкретног кривичног поступка или се покушава створити "очекивање" јавности о будућој пресуди.

Како суд не живи под стакленим звоном, на тај се начин врши и специфичан притисак на суд, што представља својеврстан вид како правне некултуре, тако и злоупотребе права.

Некада и неки несавесни адвокати својим медијским наступима, који су често и веома агресивни, на такав начин себе свесно рекламирају, кршећи тиме начелну забрану рекламирања адвоката, указао је Шкулић у интервјуу за Политику.

Како је истакао, посебан случај медијских злоупотреба у вези са коментарисањем актуелних кривичних поступака представљају "гостовања" разних квазиексперата за неке области, попут, на пример, фамозне форензике, која и није ништа друго него, код нас и широм континенталне Европе, већ деценијама постојећа криминалистичка техника.

Ти "експерти" у јавности по правилу заступају неке крајње "необичне верзије" у односу на кривично дело које је предмет поступка. Ради се о својеврсним надрифорензичарима и надрикриминалистима, који су жељни медијског експонирања и саморекламе, али у пракси често наносе велику штету актуелним кривичним поступцима, а у најмању руку збуњују, па и дезинформишу јавност, упозорио је Шкулић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси