Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж данас добија пресуду: Слобода или испоручење?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2024.

Извор: Танјуг

Асанж данас добија пресуду: Слобода или испоручење?

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж данас би требало да сазна да ли је изгубљена 13 - годишња правна битка коју води против изручења из Велике Британије у Сједињене Америчке Државе, која га терети за шпијунажу.

Двоје судија Вишег суда у Лондону требало би да одлуче да ли британски суд прихвата уверавања Вашингтона да се Асанж (52) током суђења за шпијунажу у САД неће суочити са смртном казном и да ће моћи да се позове на Први амандман америчког Устава о праву на слободу говора, преноси Ројтерс.

Асанжов правни тим каже да су отворене опције - да би могао да се нађе у авиону за Америку у року од 24 сата, да би могао бити ослобођен или да би његов случај могао да иде у нову, вишемесечну правну процедуру.

"Имам осећај да би било шта могло да се догоди у овој фази. Он би могао бити изручен или могао би да буде ослобођен", рекла је прошле недеље Асанжова супруга Стела.

Викиликс је објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима САД у Авганистану и Ираку, као и низ дипломатских депеша, због чега америчко тужилаштво Асанжа терети за кршење Закона о шпијунажи.

Асанжове бројне присталице у свету оцењују да је тужба против њега напад на новинарство и слободу говора и освета. Бројне групе за људска права, али и политичари, међу којима је аустралијски премијер Ентони Албанез, затражили су ослобађање Асанжа.

Џулијан Асанж је 2006. године основао Викиликс преко кога је објављивао поверљиве или осетљиве информације. Викиликс је 5. априла 2010. године објавио видео снимак који показује амерички хеликоптерски напад у којем су убијени цивили у Багдаду, међу њима и двојица новинара Ројтерса.

Асанж је преко Викиликса 25. јула 2010. године објавио више од 91.000 докумената, углавном тајних америчких војних извештаја о рату у Авганистану. У октобру 2010. године Викиликс је објавио 400.000 поверљивих војних досијеа који говоре о рату у Ираку, а следећег месеца и хиљаде америчких дипломатских депеша, укључујући и ставове страних лидера и процене безбедносних претњи.

Асанж је ухапшен 2010. у Великој Британији, али је у фебруару 2011. године пуштен уз кауцију. Прекршајни суд у Вестминстеру у Лондону наредио је изручење Асанжа у Шведску по оптужници за силовање, али он се жалио на ту одлуку. Британски Врховни суд одбацио је Асанжову жалбу, а пет дана касније он је налази уточиште у амбасади Еквадора у Лондону и затражио политички азил.

Он је ухапшен 11. априла 2019. године након што му је Еквадор укинуо политички азил, а 1. маја је осуђен на 50 недеља затвора од стране британског суда због кршења кауције. Тренутно се налази у британском затвору, где чека на саслушање у процесу екстрадиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси