Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ ће одржати свој годишњи састанак у Приштини, од 23. до 24. маја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2024.

Аутор: ЕФЈ Извор: НУНС

ЕФЈ ће одржати свој годишњи састанак у Приштини, од 23. до 24. маја

Европска федерација новинара (ЕФЈ) одржаће свој годишњи састанак у Приштини. Очекује се да ће се око 100 новинара и представника синдиката из 45 европских земаља састати од 23. до 24. маја 2024. године.

Приштина је изабрана да буде град домаћин предстојећег конгреса ЕФЈ, који представља 320.000 новинара у Европи. У коорганизацији Удружења новинара Косова (АГК), Скупштина ће се одржати у Моделаријуму, Универзитет у Приштини.

„То је историјска прекретница за Косово да буде домаћин овог важног годишњег догађаја. Долази у тренутку када је индекс слободе медија у земљи значајно опао, а наше колеге и чланови су били изложени нападима, укључујући и физичке. То је знак солидарности за наше Европљане, који ће овде моћи да се сретну са 18 украјинских новинара, заштићених 'Програмом боравка новинара'. Радујемо се што ћемо пожелети добродошлицу свима у Приштини“, рекао је председник одбора АГК-а, Џемајл Реџа.

Под темом „Новинарство у време рата“, Конгрес ЕФЈ ће обезбедити простор за дискусије о извештавању о сукобима током округлог стола са замеником генералног секретара ИФЈ Тимом Досоном, адвокатом Платформе Савета Европе за промовисање заштите новинарства Флорентом Дуплоујем,  фоторепортером “War Photo Limited-а” Вејдом Годардом, и председником Националне уније новинара Украјине (НУЈУ) Сергијем Томиленком.

Чланови ће бити позвани да се придруже фото акцији у знак солидарности са белоруским новинарима у затворима и украјинским новинарима у руском заточеништву. Питање стратешких тужби против учешћа јавности (СЛАПП) такође ће бити разматрано на завршној седници.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси