Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ упозорава: Неједнакост у медијима пре локалних избора, РЕМ да реагује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2024.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

БИРОДИ упозорава: Неједнакост у медијима пре локалних избора, РЕМ да реагује

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) позвао је Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да спречи урушавање медијског плурализма и неједнаку заступљеност изборних листа уочи локалних избора заклазаних за 2. јун.

Бироди је позвао у саопштењу Савет РЕМ да спречи злоупотребу медија од „Алексадра Вучића, односно очито постојање неформалне уређивачке редакције, коју чини више националних и локалних медија“.

Постојање те „редакције“, према наводима Биродија, доводи у питање медијски плурализам у Србији, што је супротно члану 119 Закон о електронским медијима и што доводи до неједнаке медијске заступљености изборних актера у кампањи за локалне изборе.

Бироди је реаговао предизборног митинга изборне листе Српске напредне странке из Лазаревца, на којем је наступио и председник Србије Алексадар Вучић, а који је преношен на телевизијама: Информер, Танјуг ТВ, Вести, ТВ Палма плус, Рас, Корени, М Мост, ТВ БН 2, ТВ Панчево, Дунав ТВ, Hype, Hype 2, КЦН1, Суперсат, Инфо 24, ТВ Плана, Апатин ТВ, Новосадска ТВ, ТВ Мост, ТВ 9, ВТВ (БТБ), Гем РТВ, РТК, ТВ АС, В5, Лав плус, Сат ТВ, Bosphorus, РТВ Врање…

„Поставља се питање који је мотив, односно интерес или нужда свих наведених медија да преносе предизборни скуп који је у функцији избора за локалне изборе у Лазаравца, односно које не гледају грађани Лазаревца?“, навео је Бироди.

Према наводима Биродија, тај вид обраћања говори да и „наредни локални избори неће бити избори локалних одборника за локалне скупштине, већ ће бити инструмент акламације личне власти Алексадра Вућића, где су медији само инструмент пропаганде, а не у функцији бирача за чији интерес пита учесника избора, истражује, подсећа, дебатује, једном речју помаже бирачима да добије све потребе информације и сходно својим интересима донесе одлуку за кога ће да гласа“.

Тај вид кампање додатно ће урушити легитимитет новоизабраних скупштина, јер ће оне бити одраз гласања оне актере, а пре Вучића, који се формално неће бавити радом локалних самоуправа, сем да користи ваниституционална, однсоно неуставна и незаконита решења, упозорио је Бироди у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси