Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  JUGpress слави рођендан: Осамнаест година се боримо за професионално новинарство, у интересу јавности, упркос притисцима и претњама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2024.

Извор: JUGpress

JUGpress слави рођендан: Осамнаест година се боримо за професионално новинарство, у интересу јавности, упркос притисцима и претњама

Регионална информативна агенција JUGpress је постала пунолетна.

Пуних 18 година се боримо за професионално новинарство и интерес јавности да зна, упркос притисцима и претњама који су наша свакодневица свих ових година.

А ти притисци и претње имају много гору димензију када радите у локалу и на југу Србије.

Регионална информативна агенција JUGpress је покренута као једна од првих онлајн медија ван Београда и као медиј цивилног друштва.

У ових осамнаест година стала је прича о борби локално-регионалног медија да опстане држећи се непоколебљиво у свом извештавању принципа професионализма, поштовања етичких кодекса и искључиво и једино у интересу јавности и грађана и грађанки.

За све ове године постојања претрпели смо свашта и највећи успех је то што још увек постојимо.

Наш рад је упоран и истрајан, упркос различитим врстама притисака и претњи, отворених или прикривених, те покушајима власти да нас угасе. Наш сајт је више пута хакован, финансијско исцрпљивање траје и даље, а трају и покушаји дискредитације и етикетирања, и, што је још горе, цртање мета кроз различите спинове и измишљене приче.

Покушај затрашивања и гашења, који нам је буквално висио над главом, јесу тужбе најмоћније компаније у Србији, београдске компаније МиИенијум тим (иначе блиске властима), која нас је тужила само зато што смо радили свој посао и извештавали са пресс конференције једне опозиционе странке, и тражила одштетни захтев од 200.000 евра.

У међувремену су нас тужила двојица директора ове компаније за “душевну бол” која, у њиховом случају, кошта два милиона.

JUGpress је доказао на суду да смо професионално радили свој посао и тужбе су одбачене.

Ово је само један део притисака са којима се сусрећемо скоро свакодневно.

JUGpress је прва агенција основана ван Београда са намером да се бави регионалним темама.

JUGpress  (www.JUGpress.com), чије је седиште у Лесковцу, прати дешавања на југу Србије и (годинама са посебним акцентом на Бујановац, Прешево и Медвеђу), на Косову и Метохији, северозападној Македонији, али и у ширем регону.

JUGpress има јасну уређивачку политику која се заснива на поштовању свих професионалних и етичких стандарда,  тачним, провереним  и поузданим информацијама и нетаблоидном новинарству и раду искључиво у интересу јавности.

JUGpress објављује текстове на српском, албанском, ромском и бугарском језику.

Први смо медиј у Србији који је још на почетку свог постојања објављивао и текстове на албанском језику.

Агенција JUGpress је прва почела да објављује на свом сајту И тв снимке када то још увек нису радили ни велики централни медији а прва је од медијских кућа у Србији увела и сервис на албанском језику.

Члан је Локал преса и Асоцијације онлајн медија и прихвата надлежности Савета за штампу.

Осамнаесту годишњицу JUGpress дочекује са мултимедијалним концептом агенцијске продукције, која поред класичних информативних сервиса вести, писаног, тонског, фото и телевизијског, обухвата и јутјуб канал ТВ JUGpress.

JUGpress, и поред свих проблема, има стабилан раст читалачке публике на порталу и друштвеним мрежама.

Оснивач JUGpressа је НВО Центар за демократију и развој југа Србије.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси