Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дански новинари су се суочили са порастом лажног оглашавања на Мета платформама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 05. 2024.

Аутор: ЕФЈ/НУНС Извор: ЕФЈ/НУНС

Дански новинари су се суочили са порастом лажног оглашавања на Мета платформама

Данске новине Политикен са ТјекДек-ом откриле су прошлог месеца да су хиљаде лажних рекламних кампања објављених на Мета платформама биле усмерене посебно на новинаре ДР и ТВ2. Мета није уклонила већину лажних чланака, иако су пријављени као лажни. Европска федерација новинара (ЕФЈ) позива Мету да преузме одговорност за заштиту кредибилитета и професионализма новинара и уклони све лажне вести са својих платформи.

Дипфејк је растући феномен широм света који укључује неовлашћено коришћење слика или гласова познатих новинара за ширење лажних прича и намамљивање људи да шаљу новац.

Међу новинарима на мети, ТјекДек и Политикен су 3. априла 2024. известили да се радио водитељ ДР Андерс Лунд Мадсен појавио у 501 лажном огласу на Фејсбук феедовима скоро 670.000 пута између 2. и 10. јануара. Након њихове истраге, креирано је укупно 9.000 лажних огласа са Лундом Мадсеном. Више од 80% од 501 огласа у јануару Мета није уклонила са Фејсбука, упркос томе што су пријављени као лажни огласи. Неки огласи су чак најављивали смрт Андерса Лунда Мадсена.

Између осталих, преваранти су циљали и на водитељку ТВ 2 Дивиа Дас која је, према ТјекДек анализи библиотеке Мета огласа, била злоупотребљена у преко 8.000 лажних огласа. У најновијем лажном чланку, Дивиа Дас је приказана као претучена жена, приказујући је са црним оком или црвеним траговима на лицу. Ова превара је оптужила водитеља телевизије ДР Ким Билдсøе Лассен, који је супруг Дивие Дас, да ју је тукао. Када су корисници кликнули на обмањујучи оглас, били су упуц́ени на лажни БТ чланак у којем је Дивиа Дас наводно открила, током разговора са водитељком ДР Метте Блухме Риецк у програму ДР под називом „Афтеншовет“, како је постала изузетно богата улажуц́и у специфичну платформу под називом „и3 Фолек“. ТВ 2 и ДР пријавили су Мету полицији због преваре.

Проблем је почео прошле године манипулацијом гласовима водитељке ДР Метте Блухме Риецк и ТВ 2 водитеља Дитте Хауе у деепфаке видео записима на Фејсбуку. Њихова слика је коришћена за промоцију производа за мршављење и биткоина. Исти инцидент догодио се водитељки ТВ 2 Лисе Рøнне са лажним фотографијама које су кружиле Инстаграмом на којима се види како је јуре банке и полиција након наводног откриц́а о биткоинима.

Од 2. маја 2024. ДР и ТВ 2 покренули су заједничку кампању, позивајући џиновску технологију да преузме одговорност за свој деепфаке садржај. У видео-снимку који је подељен на друштвеним мрежама, група познатих данских новинара, укључујуц́и Андерса Лунда Мадсена и Дивју Дас, оповргава неке од неистина које се о њима шире на Мета платформама као део преваре. Видео долази након низа неуспешних покушаја да се од Мета затражи да уклони лажни садржај, укључујући отворено писмо Мети које су потписали ДР, БТ и ТВ 2.

„У потпуности подржавамо одлуку да се Мета пријави данској полицији. Крајње је време да Мета преузме одговорност за јавну дебату коју воде. Они имају велику корист од ових лажних огласа, који штете како људима који им верују, тако и недужним новинарима чији кредибилитет нарушавају“, рекао је Алан Боје Тулструп, потпредседник Данског синдиката новинара и члан Управног одбора ЕФЈ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси