Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цивилно друштво: РЕМ да продужи рок за јавну расправу о новим правилницима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Цивилно друштво: РЕМ да продужи рок за јавну расправу о новим правилницима

Организације цивилног друштва затражиле су од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да продужи рок за јавну расправу о новим правилницима, саопштило је Независно удружење новинара Србије.

У саопштењу пише да је РЕМ одредио да јавна расправа поводом нацрта петнаест правилника, чије је доношење у надлежности овог тела, траје 20 дана, односно, од 5. до 25. априла, што је према закону минималан период за њено спровођење.

„Имајући у виду да су ови правилници од суштинске важности за функционисање електронских медија и да су бројне организације заинтересоване за учествовање у јавној расправи, а да је рок за достављање предлога измена нацрта минималан, тражимо да се он продужи до 25. маја“, пише у саопштењу.

Наглашено је и да су организације које чине Коалицију за слободу медија значајни актери на медијској сцени, који су, како се подсећа, активно учествовали у свим досадашњим иницијативама у вези са регулаторним оквиром из области медијских услуга.

Поред тога, организације које се баве људским правима, подстицањем развоја демократије и грађанског друштва такође су заинтересоване за питања обухваћена предложеним нацртима, додаје се.

Сматрају да је веома битно да активно учествују у овој јавној расправи и зато, како је саопштено, траже да РЕМ продужи рок за достављање примедби, предлога и сугестија на нацрте правилника, како би могли да изврше одговарајуће анализе и истраживања добре праксе.

„Такође, мислимо да је битно да се одржи најмање још једна расправа у просторијама РЕМ“, додаје се.

Закон о електронским медијима прописује да Регулатор спроводи поступак јавне расправе у припреми општег акта, те да јавна расправа почиње даном објављивања нацрта акта на интернет презентацији Регулатора и траје најмање 20 дана.

Како је указано, закон оставља могућност да јавна расправа траје и дуже, као што предвиђа и важност прибављања мишљења стручне и шире јавности.

„Сматрамо да је наш захтев за продужетак јавне расправе основан и изводљив и да Регулатор треба да покаже да жели конструктивну расправу са циљем усвајања најбољих аката“, додаје се.

Саопштење су потписали Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Независно друштво новинара Војводине, НУНС, Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“, Славко Ћурувија Фондација, ресорни синдикат Независност и Асоцијација независних електронских медија, Грађанске иницијативе, мисија ЦРТА, покрет Нови Оптимизам, БИРОДИ, Траг фондација, Дијалог.нет и Партнери Србија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси