Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бесрамни напади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2024.

Извор: Фонет

Бесрамни напади

Медији у Србији нису у надлежности Европске уније (ЕУ), али Србија неће постати чланица док не уреди медијску ситуацију, изјавио је ФоНету европски дописник телевизије Н1, новинар Никола Радишић и нагласио да слобода медија и говора остају један од кључних услова евроинтеграција.

Он је у серијалу разговора Киоск о медијској сцени Србије оценио да поларизовани медији углавном јавности не дају комплетну информацију.

Према Радишићевом виђењу, један део медија је у поларизацију "увучен и труди се да буде независан и неутралан онолико колико је могуће у овом тренутку.

"Како је објаснио, "то у великој мери зависи од представника владајуће странке који одбијају да дођу у студио независних медија и директно одговарају на питања новинара".

Напади које на улици доживљавају новинари, па и он сам, никада до краја нису разрешени, што је такође класични притисак на медије.

По Радишићевом мишљењу, та врста притисака је порука државе да "држава може да вас убије, држава ће покушати да пронађе ваше убице, и држава ће, ето, после бити немоћна да тако нешто уради."

"Иза државе се крије државна безбедност. Кључ је у службама, не само овог проблема, већ и многих других који протеклих деценија муче нашу земљу, па и регион", сматра Радишић.

Упитан како је дошло до тога да политичари све чешће увлаче новинаре у политичке дуеле, а избегавају ту врсту комуникације са политичким противницима, он је одговорио да то није новина.

Нисам сигуран да су само политичари криви за то, питање је колико смо ми то допустили, рекао је Радишић, али је указао и на то да ће медији под контролом власти урадити све што владајућа странка од њих тражи".Како је објаснио, то значи и да ће омогућити политичарима из власти да дебатују сами са собом или са новинарима и да се свађају са другом страном кад та друга страна није ту, чиме се шаље једнострана порука.

Према Радишићевом мишљењу, политичари јесу радили на томе да "исчисте" своје јавне наступе и да они буду без икакве критике или проблематичних питања.

Он се "бојим да су они новинари који су климнули главом и рекли да ће радити како неко други каже омогућили тако нешто".

"Када се једном крене тим путем, односно када један медији, посебно ако је велики, крене тим путем, ствари се нижу једна за другом и ситуација оде дођавола, а мислим да се то овде догодило", рекао је Радишић.

Упитан да је умесно поредити период деведесетих година и притиске које су тада медији трпели и оно што се сада дешава на медијској сцени, Радишић је узвратио да сваки период јесте за поређење.Он је мишљења да ће га поједине колеге због таквог става осудити, јер кажу да су деведесетих година новинаре убијали, а да сада није таква ситуација.

"Ја мислим да сада власт убија новинаре на перфиднији, много гори начин, тако што их практично оставља без посла и изгладњује, што је један од најгорих начина да изврше притисак на медије", предочио је Радишић.

Он детаљно прати медијску сцену у Србији и не сећа се када је била гора и констатује да реторика коју слушамо у медијима под контролом владајуће странке подсећа на ужасну реторику коју смо слушали деведесетих година.

"Стављање мете на чело независним новинарима траје већ дуго и бојим се да се та ситуација само захуктава. Видели смо и недавне бесрамне нападе на колеге Вању Ђурић и Жељка Вељковића, а видели смо и шта се дешава са Динком Грухоњићем и све то не слути на добро", нагласио је Радишић.

Он сумња да прича око поправљања изборних услова у Србији и "чишћења" медијске сцене може да буде спроведена."Ужасно ми је жао што сам песимиста, али не видим чак ни сигнале да ситуација иде у бољем павцу", закључио је Радишић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси