Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апел руководству РТВ-а да не укида Омладински радио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2024.

Извор: Новосадска новинарска школа

Апел руководству РТВ-а да не укида Омладински радио

Новосадска новинарска школа јавно апелује на руководство Радио-телевизије Војводине и њеног директора Горана Караџића да не укида свој онлајн радио за младе, О радио, него да додатно уложи у његово још боље функционисање.

Својим радом Омладински радио је у највећој мери заслужан за испуњавање одредбе Члана 7 Закона о јавним медијских сервисима у коме се наводи обавеза коју РТВ, између осталог, има, а то је задовољавање потреба у информисању младих.

Истраживања Новосадске новинарске школе показују да се млади превасходно информишу путем интернета, због чега је постојање О радија нарочито драгоцено и треба да се развија. Овакав модеран канал комуникације Радио-телевизију Војводине издваја од других јавних сервиса у региону.

Редакцију О радија чине млади и искусни професионалци чији рад су препознале многе домаће и међународне медијске организације. Новосадска новинарска школа је до сада два пута доделила своје годишње награде за најбоље младе новинаре и новинарке – Марина Ковачев, новинаркама редакције О радија. У сваком циклусу новинари Омладинског радија су се издвајали у извештавању о актуелним темама, које не подлеже трендовима и притисцима и креира садржај у духу професионалног, објективног и креативног новинарства.

Програм Омладинског радија карактерише модеран приступ темама које су важне не само за младе већ и целокупно друштво у Србији, потпуно и непристрасно професионално информисање, поштовање и представљање основних људских права и слобода, демократских вредности, поштовање и подстицање плурализма идеја у остваривању јавног интереса. Кровна организација младих Србије у свом извештају „Млади у медијском огледалу 2022“ оценила је О радио као медији који се аналитички и едукативно бави темом активизма и менталног здравља, и издвојила га као најсвеобухватнији од свих анализираних омладинских медија, када су у питању еколошке теме.

Укидање оваквог програма покрајинског јавног сервиса, који се по свему наведеном позитивно издваја, представљало би грубо кршење медијских слобода, али би било и показатељ да руководство РТВ-а не жели професионално и објективно да едукује, информише и забавља младе у Србији.

Запослени редакције О радија о овом плану генералног директора сазнали су из других медија јер им се нико од руководства претходно није обратио нити образложио овакву одлуку.

Новосадска новинарска школа ће овај апел проследити свим релевантним домаћим и међународним организацијама који раде на унапређењу слободе медија у Србији.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.02.

2024.

Nišlija [нерегистровани] у 08:53

Licemerje

Branite četvrti kanal novosadskog radija, a tražili ste gašenje Radio Niša formiranog 1946. godine. Licemeri, Radoica je ponosan na vas!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси