Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како медији извештавају у кампањи и да ли ће извештај РЕМ бити (не)пристрасан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2023.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Како медији извештавају у кампањи и да ли ће извештај РЕМ бити (не)пристрасан

Извештавање медија у кампањи никако није објективно, рекао је бивши члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић наводећи да ће и извештај РЕМ о мониторингу медија током кампање бити пристрасан. Некадашњи државни секретар за информисање у Министарству за културу и информисање Александар Гајовић каже да се медији нису претерано одвојили од онога што су заступали и пре расписивања избора.

Цвејић који је и професор Катедре за социологију на Филозофском факултету у Београду и потредседник покрета Срце рекао је да са једне стране имамо контролисане, влади блиске медије и оне који се труде да буду објективни, али да је јавни сервис кључни проблем у извештавању.

Пинк извештава необјективно, изборну кампању прати пристрасно, не позива друге опције. Н1 позива друге опције, направљена је дебата али нико из владајуће коалиције није желео да учествује, навео је Цвејић уз оцену да је „болно да неко дође и каже како ствари стоје“.

Такође, како је навео, дешавају се крупне ствари у Србији које на јавном сервису не постоје или

Методологија је постављена тако да ће омогућити пристрасно извештавање о томе како су праћени избори.

Нећемо имати реалну слику, имаћемо у једном сегменту. Они ће поново да дају слику – укупни предизборни програм. Нису укључене све телевизије, а убацили су неколико телевизија без националне покривеност, Н1 има искључиво информативни формат и миксате је са са осталим које имају и забавни програм, објашњава Цвејић.

„Вештачки показује како постоји баланс у извештавању и једне и друге групе телевизија, а то је неистина“, навео је он.

Гајовоћ каже да су медији током предизборна кампање остали свом „концептуалном садржају“, само су одређени тонови заоштрени и профилисани.

„Постоји очити јаз између медија левице и деснице и продубио се у пристрасности. Проблем је негативна кампања, мање се посвећује пажња програмима“, имам благи утисак да су дешавања ии Скупштине прелила на медије.

На питање да ли се каје због неких изјава док је био на позицији државног секретара 2018. а које су се тицале претњи и напада на новинаре Гајовић је казао да се никада није покјао због онога што је говорио.

На подсећање да је тадашњем председнику НДНВ-Недиму Сејдиновићу који је добио претње смрћу рекао да је Сејдиновић „човек који нема добре намере“ питао шта је лоше у томе рећи за некога да нема добре намере.

На питање да ли види нешто спорно у случају паљења куће новинара Жиг инфо Милана Јовановића, Гајовић је узвратио питањем: „да ли сте сигурни да је он новинар“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси