Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милић (Мрежа): Стварност се не види на РТС, медији заробљени као и држава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2021.

Аутор: ФоНет, Н1 Извор: Н1

Милић (Мрежа): Стварност се не види на РТС, медији заробљени као и држава

Уредник продукцијске групе Мрежа Владимир Милић изјавио је да се стварност на РТС "не види" и да су држава и медији у Србији заробљени, што се види по томе да је веома "приметно одсуство сваке критике власти".

„Мислим да Јавни сервис има феноменалне документарне и серијске садржаје на Другом и Трећем програму, али је највећи проблем Радио телевизије Србије информисање грађана, а то је оно што је главна функција РТС“, изјавио је Милић за ФоНет.

То може да буде уџбенички пример како изгледају заробљени медији у заробљеној држави, навео је он.

Милић је указао је да су у Србији доминантни традиционални медији, пре свега телевизија, и да се највећи број људи информише путем телевизија са националном фреквенцијом, док је утицај друштвених мрежа, „иако изгледају као бучне, врло мали“.

Према његовом виђењу, у извештавању о пандемији проблем је изостанак квалитетних и правовремених информација које даје држава, „а када то изостане, отвара се простор да разни утрчавају са својим причама“.

У вези с тим, Милић је поменуо да је британски Офком, пандан РЕМ-у, недавно казнио једну телевизију због емитовања садржаја који подстичу људе да се не вакцинишу, износе неистине да ковид не постоји и наводе да је читав глобални проблем последица 5Г мреже.

У нормалним земљама таква казна је путоказ људима да са те телевизије не добијају праве информације, објаснио је Милић.

Упозорио је да је у Србији „са заробљеном државном фактички заробљено и друштво“ и да „ми немамо јавност, јер не постоји прича и афера која има некакав одјек и последице“.

Шта год истраживачки медији открију, постоји лаконски одговор власти у стилу „па шта“, образложио је Милић и констатовао да се због тога „код нас ништа не дешава“.

Како се изразио, „имамо лудачку ситуацију“ да унутар Српске напредне странке (СНС) постоји сукоб између „не знам које струје“ и Небојше Стефановића.

За њега се, „између редова, у провладиним таблоидима провлачи да је на наговор стране државе правио паралелну структуру и прислушкивао председника“, а он је „и даље министар одбране“.

Милић сматра да је то погрешна порука коју власт шаље јавности, јер су људи затечени тиме „како је сад овај издајник, а са председником и Вулином покушава да смири ситуацију на Косову“.

Због тога, како је протумачио, потпуно је логично да са таквим управљачким апаратом на свако откриће медија следи одговор: „Па шта?“.

У заробљеној држави, указао је Милић, новинарство се јавља „као беспотребна професија, реметилачки фактор који нема смисла и утицаја“.

Како је приметио, државни функционери појављују се искључиво у медијима који су врло благонаклони и некритички настројени према њима, јер иду на „сигуран и безболан терен где их нико ништа непријатно неће питати и где ће испричати оно што желе“.

У питању је занимиљива игра која функционише од почетка вишестраначја у којој државни функционери не одлазе на телевизију која их критикује, а онда је оптужују да је једнострана, закључио је Милић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси