Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Италији отворен национални центар за борбу против дезинформација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

У Италији отворен национални центар за борбу против дезинформација

На Универзитету LUISS Гвидо Карли у Риму отворена је италијанска опсерваторија за дигиталне медије, која ће бити национални центар за праћење и сузбијање дезинформација.

Опсерваторија је део европске мреже од осам националних опсерваторија.

Мрежа чини европску опсерваторију за дигиталне медије, коју финансира ЕУ и која треба да подстиче научна истраживања у области онлајн-дезиформација, развој група за проверу чињеница и програме медијске писмености.

Италијанска опсерваторија ће на једном месту окупити фект-чекере, медијске раднике и научнике, који ће заједно деловати против онлајн дезинформација, пренео је бриселски портал EURACTIV.com.

„Талас дезинформација који смо видели протеклих година прети да умањи право на приступ поверљивим информацијама и да поткопа демократску и изборну праксу“, изјавио је приликом отварања центра у понедељак италијански министар иностраних послова Луиђи Ди Мајо.

„Важно је да борба против дезинформација и лажних вести не угрози плуралистичку и демократску расправу“, додао је Ди Мајо.

Национални центар имаће задатак да, и уз помоћ вештачке интелигенције, надзире и пријављује кампање дезинформација и да пружа подршку медијским удружењима и државним органима у разоткривању дезинформација.

Свака национална опсерваторија биће надлежна и за организацију активности из области медијске писмености на националном, или наднационалном нивоу.

Директор за медијску политику у Европској комисији Ђузепе Абамонте, рекао је да стратегија борбе против дезинформација има два главна нагласка.

„Сарадња са великим дигиталним платформама које треба да спрече стицање зараде на садржајима који садрже дезинформације, и стварање широке европске заједнице експерата како би се спречиле лажне вести“, појаснио је Абамонте.

Директор новинарске школе на Универзитету LUISS, Ђани Риота, рекао је да напори следе једноставну логику: „Одлазимо код лекара у које имамо поверење. Иста ствар треба да важи и за вести, које треба да буду професионално третиране“.

Италијанску опсерваторију чини конзорцијум у којем су римски универзитети LUISS и Тор Вергата, национални телекомуникациони оператер ТИМ и велика медијска предузећа попут националног јавног сервиса РАИ, медијске куће ГЕДИ и дневног листа Коријере дела сера.

„Овај пројекат нам  даје могућност да размишљано и делујемо на индивидуалном и на колективном нивоу. Ми новинари имамо задатак да не ширимо лажне вести, да их препознамо и да грађане упозоримо на њих“, рекла је заменица директора дневног листа Република Стефани Алоја.

Европска комисија је у мају објавила избор осам национаолних опсерваторија, које ће бити део мреже европског центра за праћење дигиталних медија. Све националне опсерваторије су скоро у потпуности спремне за рад.

Те ће опсеравторије имати кључну улогу у контроли имплементације европског кодекса понашања у борби против дезинформација.

Кодекс ЕУ су добровољно потписале све водеће онлајне платформе и обавезале се на мере које он садржи.

Комисија је у мају представила и нову верзију кодекса, која садржи строжа правила за алгоритамску одговорност и оквирни систем контроле резултата које платформе постижу.

Свака ће опсераваторија бити надлежна за једну, или више чланица ЕУ, па ће тако покривене бити Белгија, Чешка, Данска, Финска, Француска, Ирска, Италија, Луксембург, Холандија, Пољска, Словачка, Шпанија и Шведска. Норвешка, која није чланице ЕУ, али јесте Европског економског простора (ЕЕА), такође ће бити праћена из нордијске опсерваторије.

Крајњи циљ је да се постигне покривеност свих чланица ЕУ и ЕЕА.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси