Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Искуство у гужви“ ретроспективна изложба Горанке Матић (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2021.

Извор: Бета

„Искуство у гужви“ ретроспективна изложба Горанке Матић (ВИДЕО)

Ретроспективна изложба фотографкиње Горанке Матић „Искуство у гужви“ отворена је у Музеју савремене уметности у Београду, а посетиоци ће до 24. маја имати прилику да погледају радове који обухватају 40 година њеног деловања као актера и фотографа на овдашњој сцени.

Кустоскиња Уна Поповић о изложби каже:

„Осим што ћемо видети на овој изложби њене ауторске радове, велики сегмент њеног рада чине репортажне фотографије и новинске фотографије. Стога, и сама изложба је подељена у пет целина. Као аутор концепције осмислила сам је тако да нас прва целина упућује на почетке њеног ауторског и фотографског рада. Та целина се зове ’Тај неки осећај за фотографију’, онако непретенциозно и духовито“.

У другом делу названом „Прожимање искуства“, како додаје Поповићева, „види се ангажованост и активизација и све што ће касније уследити где је заправо велики фокус 80-их година на самом року, односно на рок фотографији“ и та целина представља протагонисте рок сцене и уметничке сцене у Студентском културном центру.

„Ту су и остале три собе где смо представили портрете Горанке Матић јер је она врсни портретиста. Имамо политичке догађаје током 90-их. Пети ниво је потпуно посвећен њеном ауторском деловању, заправо уметничком раду и уметничкој фотографији“, додаје Поповић.

Сам назив изложбе „Искуство у гужви“ реферише на Горанкину изјаву да је навикла на гужву још од рок концерата када су је питали како тако добро фотографише догађаје 90-их.

„У тој симбиози, мени као аутору и кустосу било је занимљиво да покријем њен искуствени домен деловања јер она није по образовању фотограф, већ по искуству. Овај непретенциозни назив и помало духовит, на прави начин артикулише ангажман и рад Горанке Матић, и сама изложба ће, пошто видимо један конгломерат догађаја, ситуација и појединаца, бити за посетиоце искуство у гужви“, рекла је Поповић.

Прилог Кинеске медијске групе (ЦМГ).

Фотографије можете видети на сајту Бете.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси