Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Емисија за Роме у Поморављу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2009.

Извор: Блиц - Србија

Емисија за Роме у Поморављу


Jагодина - На Радио Јагодини, поморавском регионалном радију, почела је да се емитује емисија намењена ромској популацији „Е Роменца кхетане” или „Са Ромима заједно”.

Уредник те емисије Бата Коновалов најављује да ће заједно са својом сарадницом Емином Ибраимовић покушати да ромску заједницу анимира и пробуди младе из летаргије.

- Млади Роми су приоритет нашег пројекта, као и жеља да их пробудимо из учмалости у којој се налазе и да их покренемо да крену путем укључивања у друштвене токове. То не значи да се нећемо бавити и проблемима старијих Рома - каже Коновалов, који је запослен као координатор за ромска питања у локалном Центру за социјални рад.

Велики проблем Рома је неинформисаност о правима и обавезама, што ће се путем ове емисије покушати да отклони. У плану је да и у поморавском недељнику „Нови пут” добију своју страну, где ће пласирати информације на ромском и српском језику. На иницијативу Коновалова у току је формирање школа за одрасле.

По статистичким показатељима преко 4.000 особа нема основну школу, а највећи део чине млади од 18 до 35 година.

- Образовање повлачи за собом и запошљавање, што је највећи проблем Рома, а затим следе стамбени проблеми, па здравствена заштита - каже новопечена радио спикерка Емина Ибраимовић, иначе одлична ученица друге године средње школе.

Бележе се и случајеви где се Роми који похађају средње и високе школе не изјашњавају као Роми и губе неке бенефиције које им је држава омогућила. Са друге стране, у Јагодини постоје два случаја да су родитељи деце српске националности уписали децу као Роме управо због поменутих бенефиција.

А.Ђ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси