Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитализација РТВ-а у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2009.

Извор: Бета

Дигитализација РТВ-а у Србији


Министарство за телекомуникације Србије јуче је отворило јавну расправу током које би требало да се утврде рокови и техничка решења за прелазак на дигитално емитовање радио-телевизијског програма у Србији.

Министарка за телекомуникације Јасна Матић најавила је да ће консултације о преласку на дигитално емитовање бити одржане до 27. фебруара, кад ће почети израда стратегије и акционог плана за дигитализацију. Она је најавила да ће крајем априла бити одржана регионална конференција о дигитализацији под покровитељством Међународне уније за телекомуникације, с циљем израде „регионалне мапе пута“ за дигитализацију етра, будући да је рок за прелазак на овакво емитовање за све европске земље 17. јун 2015. године.

Рок је поставила Међународна унија за телекомуникације, а земље ЕУ обавезале су се да ће на дигитално емитовање прећи 2012. године. Изнет је предлог да се што пре дефинишу технички стандарди које ће Србија применити да би домаћа индустрија могла што пре да почне да производи уређаје за пријем ових сигнала, такозване сетап боксове, како би их могла извозити и у суседне земље.

Предложено је и да се усвоје што новији технички стандарди, будући да ће Србија прећи на дигиталну телевизију тек после 2012. године, када ће стандарди који се сада тек развијају већ ући у употребу.

Јавне консултације биће одржане 17. фебруара у Нишу и 24.фебруара у Новом Саду, а сви који имају предлоге за стратегију могу да их пошаљу на адресу digitalizacija@mtid.gov.rs


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси