Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ватрено крштење новог састава Министарства културе и информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Ватрено крштење новог састава Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања јуче је расписало годишње медијске конкурсе за пројектно суфинансирање.

За десет конкурса издвојено је 310 милиона динара, што је нешто више од 30 милиона динара више у односу на прошлу годину. То је превасходно резултат расписивања новог конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја који „промовишу и афирмишу актуелне теме из области културе“.

У оквиру ових конкурса, упућен је и позив за предлагање кандидата за чланове комисија које треба да формира министарство. Избор комисија и њихов рад годинама уназад представља неуралгичну тачку која изазива незадовољство, јер њихов састав очитава предвидљивост резултата конкурса. Зато је битно да министарка Гојковић буде посебно обазрива приликом формирања комисија, јер се њиховим квалитетним одабиром много тога на крају успешно окончава.

Ове године ће мониторинг процеса бити додатно изоштрен, јер је то својеврсно „ватрено крштење“ министарке у овој области, након што је усвојен Акциони план за нову Медијску стратегију. Она предвиђа низ промена у овој сфери које треба мењати у ходу, не чекајући законске измене које могу да потрају.

Позитивне промене и враћање изворним принципима у области пројектног суфинансирања који су промовисани у време министра Ивана Тасовца и државног секретара Саше Мирковића добар је путоказ који би сигурно побрао позитивне оцене на домаћем и међународном плану.

У противном, ако се настави досадашњи контроверзан приступ, продужиће се агонија у којој ћемо добијати саопштења европарламентараца у којима ће акценат, уместо на РЕМ-у, бити на пројектном суфинансирању.

То ће бити тешко бранити, за разлику од критика представника мађарског националног савета који оспорава Медијску стратегију.

Инклузиван и транспарентан начин израде и доследна примена биће најбоља брана оваквим нападима којима ни лобирање у Будимпешти или Бриселу неће помоћи ако буде позитивних помака у примени зацртаних стратешких решења. У противном, наставићемо да се крећемо у негативној спирали из које нема излаза.

Ако се настави по старом, а бројна истраживања су показала како се све злоупотребаљавају конкурси за пројектно суфинансирање, биће нанета велика штета заједничком раду на бројним важним питањима, од медијских реформи до безбедности новинара.

А то ће онда значити још гору ситуацију за новинарство у Србији, а када је реч о медијским слободама, позиција у Европи и свету наставиће да се погоршава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси