Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Власта Н. Ценић добитник „Златног Орфеја“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 05. 2023.

Аутор: УНС/Ал прес Извор: Ал прес

Власта Н. Ценић добитник „Златног Орфеја“

Стални сарадник Радио Алексинца, новинар, књижевник и члан УНС-а Власта Н. Ценић, добитник је награде на овогодишњим 27. „Мајским сусретима писаца дијаспоре” који су одржани у Франкфурту.

 

Фото: Власта Н. Ценић, приватна архива/Ал прес

Њему је припао „Златни Орфеј“ за необјављену песму „Мајн брудер“.

Ценић је песник који ствара на дијалекту родног села Кочана (призренско-јужноморавски тип призренско-тимочког дијалекта). Запажене су његове тематске емисије на Радио Алексинцу, где већ дуже година има статус сталног хонорарног новинара.

Власта Ценић уређивао је емисију на Радио Копријану из Дољевца, радио је као новинар новина „Новости југа“, а сарађивао је и са Радио Београдом.  

Власта пише поезију за децу и сакупља народно благо дољевачког краја. Објављивао је у часописима „Змај“, „Витез“, „Освит“, „Развитак“, „Гороцвет“ и „Ризница“.

Члан је Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије.

Од 12-14. маја су се у Франкфурту, у организацији Удружења писаца „Седмица“ из овог града, у оквиру значајне традиционалне манифестације за нашу дијаспору „Мајска песничка ноћ“, срели писци из дијаспоре и из матице са жељом да покажу колико је важно очување матерњег језика, српске културе и идентитета, рада са децом и младима, колико је битна боља афирмација српског књижевног и уметничког стваралаштва и зближавање матице и дијаспоре. Наступили су и ђаци допунских школа на српском језику из Берлина, Штутгарта, Франкфурта, као и деца која похађају „Ршум школицу” при Удружењу писаца Седмица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси