Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Синдикати Јуроњуза: Отпуштања угрожавају мисију европског јавног сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 05. 2023.

Аутор: А.М Извор: УНС/ИФЈ

Синдикати Јуроњуза: Отпуштања угрожавају мисију европског јавног сервиса

Синдикати међународног информативног канала Јуроњуз позвали су европске владе и институције да реагују након што је најављено отпуштање око 200 запослених на овом медију. Протест испред седишта Јуроњаза у Лиону одржан је 9. маја, на дан када је овај канал обележио 30. годишњицу од оснивања, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ).

У саопштењу Националне уније новинара Француске наводи се да је Јуроњуз у јулу 2022. године купио португалски инвестициони фонд Alpac Capital, a 2. марта овај канал је најавио отпуштање две трећине новинара, одељења за емитовање, продукцију и уредништво, одељења за планирање, као и смањење броја новинара на свим језицима.

Менаџмент Јуроњуза је запосленима рекао да је реч о „плану трансформације“ који има за циљ „прераспоређивање компаније у Бриселу и престоницама неколико земаља“.  Додали су да планирају да отворе 100 радних места у Бриселу, а 50 у другим европским престоницама.

У тексту који је објавио ИФЈ наводи се да су  запослени у Јуроњузу у саопштењу за јавност изнели забринутост због тога шта ће се даље дешавати.

 „Упркос неколико позива за помоћ на европском и националном нивоу, до сада је дато мало одговора“, изјавили су запослени и додали да је одбрана европског јавног сервиса остала у центру њене уређивачке орјентације.

Председница Међународне федерације новинара (ИФЈ) Доминик Прадали изјавила је да Јуроњуз игра суштинску улогу у изградњи Европе кроз квалитет свог извештавања, али и своју уређивачку независност.

Она је изјавила да је дужност јавних власти да подрже канал који помаже грађанима да схвате изазове европских интеграција и донесу одлуке које се темеље на поузданим информацијама.

Прадали је изразила забринутост због отпуштања и позвала европске власти и гаранте радиодифузног сервиса да испуне своје обавезе, пише у тексту ИФЈ-а.

Запослени у Јуроњузу упутили су апел европским лидерима, члановима Европског парламента и Европској комисији да бране независност канала и чувају радна места.

Јуроњуз канал покренут је  9. маја 1993. године од стране 20 европских јавних емитера, а данас емитује вести на 15 језика широм света.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси