Naslovna  |  Šta radimo  |  Projekti  |  Jezički kurs „Govori pravilno – novinarsko pravilo“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

Jezički kurs „Govori pravilno – novinarsko pravilo“

Jezički kurs „Govori pravilno – novinarsko pravilo“ Udruženja novinara Srbije bio je namenjen radio i TV prezenterima, voditeljima i novinarima srpskih medija u regionu (radio i TV stanice koje emituju program na srpskom jeziku u zemljama regiona kao i na Kosovu i Metohiji), a prihvaćeni su zainteresovani kandidati iz medija s juga Srbije, koji neretko u javnom obraćanju odstupaju od standardne akcentologije (TV Pirot i Niška TV).

Projekat je trajao od 1. maja do 30. novembra 2015. godine, a finansijski ga je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Promene u medijima utiču i na menjanje jezičke kulture slušalaca/gledalaca, pa je samim tim ovaj projekat imao odgovornost i prema široj publici. 

Kurs se odvijao onlajn, počeo je 17. oktobra a završen 15. novembra. Nastavu je s uspehom završilo osam polaznika.

Jezički kurs Govori pravilno – novinarsko pravilo“ bio je tematski uokviren u nekoliko celina:

1. Poboljšanje javnog nastupa polaznika, s fokusom na mlade prezentere. Praktični saveti za pripremu javnog nastupa (pred kamerama ili mikrofonom) obuhvatali su vežbe pravilnog disanja, opuštanja i zagrevanja čitavog govornog aparata, smanjenja treme, poboljšanja artikulacije i samopouzdanja.

2. Usvajanje standardne akcentologije. Praktičan rad sastojao se od vežbi razlikovanja prirode  akcenata i njihovog mesta, jačine, dužine, visine, oznake.

3. Razvijanje osećaja za govor u duhu maternjeg jezika, bez tuđica. Praktičnim radom se ukazivalo na važnost dobrog govornog i novinarskog stila razvojem elokvencije, bogatstva leksike, upotrebom sinonima i domaćih reči umesto tuđica. Isticanje potrebe za odolevanjem sve većem uticaju stranih jezika, naročito engleskog i albanizaciji srpskog jezika, očuvanjem duha maternjeg jezika. Ukazivanje na značaj pravilne transkripcije stranih imena i geografskih pojmova.

4. Rad na osnovama pravopisa kao ključnog elementa pravilnog govora i izražavanja (objašnjavanje pravila pisanja interpunkcijskih znakova, upotrebe malog i velikog slova, negacija, složenica, kongruencije...). Praktični deo rada je bio uočavanje gramatičkih i pravopisnih grešaka u govoru polaznika što je podrazumevalo i ispravke radova koje su polaznici slali.

5. Ukazivanje na važnost kulture izražavanja kroz neke od osnovnih književnih i novinarskih oblika: naraciju (u književnim delima, u svakodnevnoj komunikaciji), deskripciju (u raspravi, paraleli, recenziji, referatu, polemici), retoriku (u retoričkim vrstama i govorima), funkcionalne stilove književnog jezika  (razgovorni, književno-umetnički, administrativni, naučni), publicistički stil (vest, izveštaj, intervju, komentar, članak).

6. Detaljna analiza konkretnih gramatičkih i stilskih grešaka koje su novinari  izgovorili pred mikrofonom ili kamerom ili napisali u štampanim medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi