Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i NUNS: Protest zbog favorizovanja agencije Tanjug
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 12. 2011.

UNS i NUNS: Protest zbog favorizovanja agencije Tanjug

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuju zbog odluke Pres službe predsednika Srbije i kompanije “Fiat” da snimanje posete predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića toj fabrici u Kragujevcu dozvole samo novinskoj agenciji Tanjug, uz obrazloženje da je reč o „uobičajenoj proceduri prilikom stvaranja potpuno novog modela“ automobila.

Podsećamo da Tanjug, osim što je agencija koja je u vlasništvu države i redovno prima novac iz budžeta, zarađuje i na tržištu, i da bi zato trebalo bi da ima ravnopravan tretman sa ostalim medijima. Dakle, ukoliko je reč o poslovnoj tajni koja ne može da bude dostupna medijima, logično je da ne bude dostupna ni državnoj agenciji. Takvo izuzeće možda bi bilo moguće napraviti kada bi se radilo o državnoj pres službi koja nije klasičan medij i ne posluje na tržištu.

Osim što se na ovaj način medijima narušava slobodan pristup informacijama pod jednakim uslovima, država (u ovom slučaju Kabinet Predsednika Srbije) narušava i ravnopravnost svih učesnika na tržištu, koristeći svoj uticaj kako bi favorizovala medij u državnom vlasništvu, suprotno Zakonu o javnom informisanju. To je u suprotnost i sa pravilima slobodnog tržišta, kao i sa principima za koje se u medijskoj sferi zalaže Evropska unija.

Pozivamo vlasti da prestanu sa ovakvom praksom i da, u skladu sa obavezama koje je Vlada Srbije prihvatila donošenjem Medijske strategije, počnu istinski da rade na stvaranju ravnopravnih uslova za sve medije na srpskom tržištu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi