Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Odluka Agencije za privatizaciju štetna po informativni centar Kula
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 11. 2011.

UNS: Odluka Agencije za privatizaciju štetna po informativni centar Kula

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava zaposlene u Informativnom centru Kula i traži da Agencija za privatizaciju poništi rešenje kojim se umesto novinara te kuće za privremenog zastupnika kapitala dovodi osoba sa strane, mimo volje redakcije, što će dodatno opteretiti mali budžet medija u kojem je privatizacija već raskinuta.

UNS ističe da je dosadašnji zastupnik kapitala novinar Đorđo Bojanić saznao da će biti smenjen od predstavnika lokalnog odbora Ujedinjenih regiona Srbije. Prošle nedelje dobio je i odluku Agencije o razrešenju s obrazloženjem da nije prisustvovao organizovanoj proveri znanja, iako nikad nije pozvan na takvu proveru.

Osoba koju je Agencija postavila na Bojanićevo mesto iako je trebalo da radi od 21. oktobra do sada nije viđena na poslu, a platu, prema odluci Agencije, treba da joj obezbedi I.C. Kula, dok njen prethodnik nije bio plaćen.

U Agenciji za privatizaciju na pitanje zašto dodatno opterećuju budžet medija koji iza sebe ima propalu privatizaciju od koje se jedva oporavlja uz požrtvovanost redakcije UNS-u je rečeno da „mogu da kažu da nemaju para i onda će novopostavljenog zastupnika kapitala plaćati Agencija“. Na pitanje da li je s obzirom na političke najave smene, moguća zloupotreba u privatizaciji u Agenciji su rekli da se „vode Strategijom i da ne postoji zakonski okvir za dalju privatizaciju“. UNS-u je rečeno i da se u Bojanićevoj odluci o razrešenju pogrešno našlo netačno obrazloženje, da je stvarni razlog to što on nema visoku stručnu spremu.

UNS smatra da se radi o izuzetno lošoj praksi i traži da Agencija promeni odluku i u dogovoru sa redakcijom imenuje privermenog zastupnika kapitala kojeg bi među sobom izabrali zaposleni a u skladu sa zahtevanim uslovima.

UNS traži da direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković primi novinare iz Kule i predstavnike UNS-a kako bi se u hitnom roku ova odluka promenila.

Podsećamo da Informativni centar Kula emituje radijski program i izdaje novine „Kulska komuna“ i da je posle raskinute privatizacije u decembru 2009. nasledila blokiran račun, isključene telefone i struju, zbog neplaćenih računa, i dug od 15 plata zaposlenima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi