Naslovna  |  Saopštenja  |  Olake ocene predsednika Tadića o stanju u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 04. 2011.

Olake ocene predsednika Tadića o stanju u medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) veoma je zabrinuto zbog činjenice da predsednik Srbije nije upoznat sa dramatičnim položajem srpskih novinara i opasnostima sa kojim se suočavaju i najozbiljniji srpski mediji.

Iz intervjua Borisa Tadića današnjim "Večernjim novostima", naime, jasno proizilazi da predsednik Republike misli da je i dalje na snazi antievropski zakon o medijima koji je on ekspresno potpisao na dan donošenja, 31. avgusta 2009.godine. Taj zakon (Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju) najvećim delom je proglašen neustavnim još u julu prošle godine i njegove drakonske kazne prestale su da važe. Zakon ni u jednom slučaju nije primenjen ni dok je bio na snazi, jer pravosuđe očigledno nije bilo spremno da kažnjava novinare drakonskim kaznama u formi privrednih prestupa.

Tadić u Novostima, međutim, kaže: "Kada je taj zakon usvojen rekao sam da ćemo pratiti njegovu primenu i efekte. Vidim da se kaznama ugrožavaju mediji, a cilj nije bio da se mediji gase, nego da se uspostavi odgovornost. Treba ozbiljno sagledati da li su potrebne neke izmene tog zakona, jer ovo što se dešava me zabrinjava".

Kažnjavanje lista "Danas", zbog kog je ustala demokratska javnost Srbije, rezultat je pogrešne primene Zakona o javnom informisanju usvojenog u proleće 2003.godine. Pogrešno je primenjen zakon u onom delu koji se odnosi na solidarnu odgovornost sa drugim medijima. Taj i dalje važeći zakon dozvoljava solidarnu odgovornost samo u okviru jednog pravnog lica, između izdavača, glavnog i odgovornog urednika i novinara, a list "Danas" je, sudskom odlukom, solidarno obavezan da plati i kaznu "Glasa javnosti" i "Kurira", odnosno njihovih izdavača.

UNS upozorava da rešavanje problema u medijskoj sferi, koju predsednik Tadić u intervjuu Novostima naziva „vrlo osetljivom oblašću“, iziskuje daleko ozbiljnije praćenje i veću posvećenost i odgovornost vlasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi