Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Osnovni sud u Brusu da omogući izveštavanje novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 02. 2019.

UNS: Osnovni sud u Brusu da omogući izveštavanje novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što novinarima danas nije bilo omogućeno da prate suđenje predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki i traži od Osnovnog suda u Brusu da im ubuduće obezbedi uslove za praćenje suđenja.

Kako su UNS-u rekli u „Večernjim novostima“, njihovoj novinarki iz Kruševca Sofiji Babović i novinarima Prve i televizije N1 sudija danas nije dozvolila da prate suđenje, iako javnost nije bila isključena. 

„Sud je ovo obrazložio zabranom snimanja i fotografisanja, iako je naš novinar pojasnio da želi samo da prisustvuje suđenju“, rekli su UNS-u u „Večernjim novostima“.

Kako se navodi u zvaničnom odgovoru koji je sud poslao novinarki Sofiji Babović, a u koji je UNS imao uvid, „ne odobrava“ se prisustvovanje suđenju s obzirom da „sudeći sudija nije dao svoju saglasnost za prisustvo novinara u sudnici, a ni Osnovni javni tužilac u Kruševcu“.

UNS ističe da je Zakonom o krivičnom postupku propisano da je glavni pretres javan, a da se javnost može isključiti samo radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, javnog reda i morala, interesa maloletnika, privatnosti učesnika u postupku i drugih opravdanih interesa u demokratskom društvu, što postupajući sud nije naveo kao razlog za onemogućavanje izveštavanja novinarima.

UNS podseća da je sud dužan da obezbedi javnost rada što podrazumeva i njegovu obavezu da omogući uslove za rad novinara, naročito kada je reč o sporovima za koje postoji veliko interesovanje medija i javnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi