Naslovna  |  Saopštenja  |  Medijska koalicija najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog agresivne kampanje lista Ilustrovana politika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 12. 2018.

Izvor: Medijska koalicija

Medijska koalicija najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog agresivne kampanje lista Ilustrovana politika

Medijska koalicija najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog agresivne kampanje "Ilustrovane politike" kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinim, a u isto vreme ugrožava bezbednost članova Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljane Smajlović i Verana Matića.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije se privodi kraju, međutim, istovremeno se pojačavaju pritisci, diskreditacije i uvrede koje se plasiraju preko tekstova u "Ilustrovanoj politici", iza kojih stoje dojučerašnji savetnik glavnog urednika Goran Kozić i spoljni saradnik tog lista Đorđe Martić.

Ova dvojica su javnosti u Srbiji poznati kao istaknuti autori pamfleta kojima su se predstavnici režima Slobodana Miloševića obračunavali sa protivnicima, crtajući im mete i proglašavajući ih plaćenicima i izdajnicima svog naroda.

Podsećamo da je Martić samo pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, kao tadašnji urednik Ekspresa tražio od Miroslava Markovića tekst koji je naknadno ubacio ime Slavka Ćuruvije i objavio komentar pod naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“. 

Danas, gotovo dve decenije od ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa, isti ljudi se u Ilustrovanoj politici na gotovo identičan način obračunavaju sa osnivačima Komisije za istraživanje ubistava novinara. Istovremeno, optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije se unapred proglašavaju nevinima, tvrdnjama da protiv njih nema dovoljno dokaza.

Posebno smo zabrinuti time što se napadima na predsednika Komisije Verana Matića pridružuju pravosudne institucije zbog javno iznetih stavova o pokušajima Sudskog veća da isključi glavne dokaze protiv optuženih u ovom postupku.

Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud procenjuju da se time vrši pritisak na sud i krši pretpostavka nevinosti, iako je ocene Komisije i njenog predsednika u tri navrata potvrdio i sam Apelacioni sud.

Koalicija očekuje da će suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije biti okončano na najpravičniji mogući način, uz poštovanje prezumpcije nevinosti, ali i uvažavanje ključnih činjenica i dokaza.

 

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš 12.12.2018.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

 

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Poslovno udruženje Lokal pres (LP)

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

17.12.

2018.

Jovan [neregistrovani] u 11:46

privodjenje novinara u Srbiji

proverite, zamolio bih vas, sta se desava sa novinarem Milovanom Brkicem i ako nadjete za potrebno, saobrazno profesionalnoj etici , podignite glas protiv manijacenja nad novinarima i javnom reci u Srbiji. Ostajem veoma blagodaran.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi