Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Grad Beograd ponovo zloupotrebio konkurs za projektno sufinansiranje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 11. 2018.

UNS: Grad Beograd ponovo zloupotrebio konkurs za projektno sufinansiranje medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje što Grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake.

UNS traži od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

Komisiju za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja ove godine su činili Katarina Filipović (na predlog udruženja radio stanica „RAB Srbija“), Petar Kočić (na predlog Društva novinara Vojvodine), Miodrag Miljković (nezavisni stručnjak za medije), Marko Ivanić (na predlog udruženja elektronskih medija „ComNet“) i Aleksandar Simić (na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda).

UNS ističe i da je Aleksandar Simić bio u očiglednom sukobu interesa jer je, iako zaposlen u Studiju B, ocenjivao projekte i više od trećine ukupno raspodeljenog novca, sa ostalim članovima komisije, opredelio mediju u kom radi i povezanim firmama.

Naime, od ukupno 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa ovim medijem dobile oko 20 miliona dinara.

UNS ističe i da su značajna sredstva na konkursu dobili mediji poput Alo-a, Informera, Srpskog telegrafa, koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

20.11.

2018.

lokalni novinarčić [neregistrovani] u 22:24

Srbistan

Osuđujem ovu partijsku podelu "plena". Međutim, podsećam i na činjenicu da se sa privatizacijom lokalnih medija krenulo u vreme vlasti onih koji sad kritikuju. Ljudi su ostali bez posla, većina glasila se ugasila, a ono malo ostalo je da radi pod direktnim uticajem ovih...sadašnjih. Da rezimiram. Svi su (ste) isti. Toliko.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi