Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: U čije se ime iznose lažne optužbe u „Ilustrovanoj Politici“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 11. 2018.

UNS: U čije se ime iznose lažne optužbe u „Ilustrovanoj Politici“?

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje neistine iznete u tekstu Gorana Kozića u „Ilustrovanoj Politici“ da je „upravo zahvaljujući uticaju Ljiljane Smajlović na 'Vašington post' bombardovanje Srbije trajalo mnogo duže nego što je planirano“. UNS još jednom pruža podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, članici Komisije i predsednici Suda časti UNS-a Ljiljani Smajlović i smatra ih zaslužnim za napredak u rešavanju slučajeva ubistava novinara.

UNS podseća da je Slavko Ćuruvija ubijen nakon što je u „Ekspres politici“ 1999. godine lažno optužen da je tražio bombardovanje Srbije, a da posle skoro 20 godina Goran Kozić u nedeljniku „Ilustrovana Politika“, koji je u vlasništvu države, lažno, bez dokaza, optužuje Ljiljanu Smajlović za produženje bombardovanja SRJ i ističe da za tvrdnje da je Ćuruviju ubio tadašnji režim nema dokaza.

UNS je zabrinut jer iz Politikine kuće i 2018. godine stižu poruke da su novinari „Evropljanina“ bili izdajnici koji su tražili NATO bombardovanje i produžavali mu trajanje.

UNS upozorava da je odatle samo korak do zaključka da su i Ćuruvija i Smajlović zaslužili nasilnu smrt.

UNS se nada da sud iz pisanja državnog medija neće zaključiti da Ćuruvija ne zaslužuje pravdu ni dve decenije posle hladnokrvnog ubistva za koje su optuženi ljudi iz vrha Državne bezbednosti.

UNS se pita u čije se ime iznose ovakve tvrdnje i optužbe u „Ilustrovanoj Politici“ čije poslovanje, zbog gubitaka, finansiraju građani Srbije.

Komentari (4)

ostavi komentar
sub

17.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:00

HM..

Pa zašto se onda tvrdi da je jedan tekst uzrokovao ubisdtvo Slavka Ćuruvije,ako je Vaša teza o NATO agresiuji ovakva kakvu ste izneli?

Odgovori
pet

16.11.

2018.

Милован [neregistrovani] u 17:59

Болест

Очигледно је да и данас, више од деветнаест година од бомбардовања СР Југославије, влада потпуна пометња у главама од које може да се једино вришти и запомаже.
Просто је немогиће оно што доказују и два претходна коментара: и данас се верује да је дужина и трајање напада НАТО снага зависила од тога шта ће неко од наших новинара, Ћурувија или Смајиловићка да тада неком каже или напише?!

Odgovori
čet

15.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 11:14

SRBIJA I SRBI PAMTE

Zašto se u saopštenju potencira da je Ilustrovana državna novina?! Srbima nije svojstveno "dugo pamćenje",ali mnoge stvari koje su se dogodile devedeseih se ne brišu iz sećanja. Kad tad ih treba pomenuti i podsetiti neke na njihovo delovanje u vreme kada je Srbiji bilo najteže i kada su civili,medju njima i deca, bili samo "kolateralna šteta".Zna se ,a postoje i pisani dokumenti, odakle su sve sizali pozivi za nastavak bombardovanja .To što neki sada vikom da se pronadje ubica Ćuruvije( to je rebalo mnogo ranije učiniti) pokušavaju da sakrijtu svoja nepočinstva - svar je njihove savesti i morala.

Odgovori
čet

15.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 07:36

hajde malo demokratije

Kozić jedini ima hrabrosti i ludila da piše o onome što svi znaju ali ćute. Preletačica nije dobila oprost, pamtimo sve.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi