Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose zapažanja o sudskim procesima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 07. 2018.

UNS: Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose zapažanja o sudskim procesima

Udruženje novinara Srbije (UNS) kategorično odbacuje napade Društva sudija Srbije i predsednika Advokatske komore Beograda Jugoslava Tintora na Komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima novinara i njenog predsednika Verana Matića, zato što je javno iskazao ozbiljnu sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije, osnivača i vlasnika Evropljanina i Dnevnog telegrafa.

UNS protestuje zbog pokušaja Društva sudija i Jugoslava Tintora da izražavanje slobodnog mišljenja o toku suđenja i postupcima sudija i advokata proglase za kršenje pretpostavke nevinosti.

Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose svoja zapažanja o sudskim postupcima. To pravo građanima ne mogu da uskrate ni Društvo sudija Srbije, ni beogradski advokati.

UNS poziva kolege i javnost da ne daju da ih zaplaše i ućutkaju strukovne organizacije koje svoje članove žele da postave iznad društva i izvan domašaja javne kritike.

UNS poziva medije da pomno prate suđenje bivšim rukovodiocima Državne bezbednosti Srbije i njihovim saradnicima, optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, te da bez bojazni izveštavaju javnost o svim aspektima tog procesa i o svim nepravilnostima i nelogičnostima koje uoče.

UNS je duboko zabrinut zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima i podseća da je slučaj Slavka Ćuruvije jedan od retkih kod kojih je sudski postupak u toku.

I dalje je ogroman broj nerešenih slučajeva, računajući i devet ubijenih i pet kidnapovanih novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji. Naše kolege ne smeju da budu zaboravljene, niti istrage stavljene ad akta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi