Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija i Asocijacija: Zašto Ministarstvo krije predlagače i biografije kandidata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 04. 2018.

Koalicija i Asocijacija: Zašto Ministarstvo krije predlagače i biografije kandidata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, Lokal Pres, ANEM i NDNV (Koalicija) i Asocijacija medija (Asocijacija) traže od Ministarstva kulture i informisanja da uz imena članova komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, koja su objavljena danas, nakon jučerašnjeg zahteva Koalicije i Asocijacije, saopšte i organizacije i asocijacije koje su ih predložile.

Takođe, Koalicija i Asocijacija očekuju od Ministarstva kulture i informisanja da objavi predloge svih kandidati koje su mu u propisanom roku dostavljeni za izbor članova komisija, sa njihovim biografijama.

Samo tako, ističe Koalicija i Asocijacija, javnost će moći da ima potpun uvid koji kandidati su predloženi, a koji izabarani u komisije za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa.

Koalicija i Asocijacija juče su objavile da komisije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih medijskih udruženja, već naprotiv, od predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro.

Koalicija i Asocijacija ističu da u postojećem sastavu komisija najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova komisija.

Članica koalicije Lokal Pres ima dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana. Pored imena čak 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti.

U komisije su imenovana i tri činovnika državnih organa, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

14.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:08

Re: Докле више...

По вама ни један независни медијски експерт није довољно квалификован и копетентан да буде члан било које комисије...Они су вам и трн у оку јер немају дил ни са једним новинарским удружењем, па нема више тога да се код доделе средстава удружења међусобно подржавају и деле новац једни другима... Стварно је жалосно све то што пишете и радите... Стидите се!!!

Odgovori
uto

01.05.

2018.

Novinar [neregistrovani] u 23:33

BRUKA!

Kada su u Komisijama bili iskljucivo predstavnici Medijske koalicije, tada je po njima sve bilo ok. Imali UNS, NUNS i ANEM svoje drzavne sekretare i pomocnike ministara, Nina Brajovica, Sasu Mirkovica, Dragana Janjica, imali sve clanove komisija, dodeljivali novac sami sebi. I tada je sve bilo ok ... Sram vas bilo!
http://www.kultura.gov.rs/lat/radna_tela/komisije-za-izbor-projekta-u-oblasti-javnog-informisanja-u-2017--godini

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi