Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција и Асоцијација медија: Министарство хитно да објави саставе комисија за медијске пројекте и биографије свих чланова и кандидата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 04. 2018.

Медијска коалиција и Асоцијација медија: Министарство хитно да објави саставе комисија за медијске пројекте и биографије свих чланова и кандидата

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, Локал Прес, АНЕМ, НДНВ) и Асоцијација Медија траже од Министарства културе и информисања да, у складу са Законом о јавном информисању и медијима, хитно објави састав комисија за суфинасирање производње медијског садржаја од јавног интереса, које су прошле недеље почеле са радом.

Према сазнању Коалиције те комисије већинским делом нису састављене од представника репрезентативних новинарских и медијских удружења, већ напротив, од представника удружења и коалиција која ни постојеће законске одредбе не познају добро, и чији су представници потписали управо повучени нацрт Медијске стратегије.

Коалиција новинарских и медијских удружења и Асоцијација медија такође траже од Министарства културе да објави све предлоге кандидата за комисије и достављене биографије, да би јавност имала увид у то ко је предложен, а ко одабран да одлучује о расподели новца пореских обвезника за суфинасирање производње медијских садржаја од јавног интереса.

Коалиција и Асоцијација медија истичу да у постојећем саставу комисија највећа и најрепрезентативнија новинарска удружења УНС и НУНС имају по два члана, локално удружење Друштво новинара Ниша и ПРОУНС имају укупно 7 чланова.

Чланица коалиције Локал Прес има два, док Асоцијација Медија, АНЕМ и НДНВ имају по једног члана. Поред имена чак 14 чланова комисија стоји да су независни медијски експерти. У комисије су именована и три чиновника државних органа, што није у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Коалиција новинарских и медијских удружења и Асоцијација медија захтевају од Министарства културе да не обесмишљава процес пројектног суфинансирања фаворизавањем нерепрезентативних удружења, чији су представници доказали своју нестручност и пристрасност на многим локалним конкурсима, као нпр у Кикинди, Смедереву, Панчеву и многим другим местима, додељујући јавна средства разним фантомским медијима који нису произвели било какав садржај, као и да јавности јасно одговори на питање којим су се критеријумима водили приликом формирања тих комисија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси