Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: RTS da objavi Pavlovićevo pismo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 12. 2017.

UNS: RTS da objavi Pavlovićevo pismo

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) da objavi pismo koje je predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović uputio glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu Stefanoviću protestujući zbog emisije "Da, možda, ne" autorke Olivere Kovačević​ koja je bila posvećena presudama Haškog tribunala Hrvatima, ali i presudi Ratku Mladiću i učinku Haškog tribunala​ i koja je, po Pavlovićevom objašnjenju, izazvala uznemirenje javnosti.

U izjavi "Večernjim novostima" Pavlović je rekao da mu "zbog sadržaja i toka emisije" telefon "zvoni celog dana", da mu se javila većina članova Programskog saveta i "mnogi ozbiljni ljudi".

"Ova emisija bitno odudara od uređivačkih standarda kojima treba da se rukovodi javni medijski servis. Debata na veoma delikatnu i ozbiljnu temu nedopustivo je slabo pripremljena i loše vođena. Kao takva, ona ne doprinosi odgovornom i nepristrasnom informisanju građana o događajima iz bliske prošlosti", kazao je Pavlović, dodavši da za objektivnom interpretacijom prošlosti postoji veliko interesovanje najšire javnosti i da Programski savet RTS-a koji je opisao kao "nezavisno regulatorno telo" treba da kontroliše rad RTS-a.

On je rekao da je od Stefanovića zatražio izveštaj i da će ​od sadržine tog izveštaja zavisiti dalji koraci Programskog saveta.


Šta je Programski savet 

Programski savet stara se o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja. Savet razmatra ostvarivanje programske koncepcije i razmatra kvalitet programskog sadržaja javnog medijskog servisa, prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih zakonom i u vezi sa tim obaveštava, daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS. Najmanje jednom godišnje organizuje javnu raspravu o programskom sadržaju javnog medijskog servisa.

Programski savet ima 15 članova koje bira Upravni odbor RTS iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, a na predlog Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Članovi ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija. Mandat članova Programskog saveta traje četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani.

UO RTS-a izabrao je, 21. 02. 2017. godine, članove Programskog saveta RTS-a . Članovi su: Mirjana Maksimović, Tijana Kasper, Želimir Gvardiol, Maja Radović, Ivona Katić, Borka Popović, Aleksandar Zagorac, Balša Đogo, Milivoje Pavlović, Predrag Obradović, Vladan Terzić, Ivan Karl, Snežana Cvetković, Vuk Žugić i Jovanka Todorović Savović.

(Preneto sa sajta RTS-a)

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

04.12.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:32

prvi put

Prvi put da neko digne glas protiv ove žene, koja nas maltretira godinama ovakvim emisijama. Svaka čast Milivoje. A vi kobajagi demokrate, nemojte se zaklanjati iza neslobode medija, ova emisija je pijaca i ruglo, i davno je trebala biti skinuta sa program. Što se ne bunite zbog lošeg kvaliteta iste?

Odgovori
sub

02.12.

2017.

Члан од 1984. [neregistrovani] u 18:33

Шта сте хтели да кажете?

Хоћете, претпостављам, онако подмукло, смајловићевски, да кажете да је то писмо притисак на слободу медија?

И да није био сраман начин на који је та емисија конципирана и реализована?

И да Србија, само зато што ви и Оливера Ковачевић то мислите, и што сте на томе направили новинарске каријере, чак и кад злосрећни Хашки суд донесе неку томе дисонантну одлуку, треба да призна да је она, ипак, баш за све крива?

Срам вас било!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi