Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlada da RTV-u odobri zapošljavanje novinara i medijskih radnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 03. 2017.

UNS: Vlada da RTV-u odobri zapošljavanje novinara i medijskih radnika

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje da Radio-televiziji Vojvodine (RTV) odobri zapošljavanje preko potrebnih novinara i medijskih radnika.

UNS se, povodom tvrdnji Sindikata Nezavisnost Radio-televizije Vojvodine da RTV novinare „primorava da sklope ugovor o radu sa agencijama kako bi nastavili angažman u toj kući“ i da „ignoriše odredbu Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, kojim se javne medijski servisi izuzimaju od zabrane zapošljavanja “, pozvao generalnog direktora javnog servisa Vojvodine Miodraga Koprivicu.

Kako je UNS-u rekao Koprivica tvrdnje da su javni servisi izuzeti iz obaveze da traže dozvolu za zapošljavanje su netačne i da u tom slučaju ni RTS ne bi tražio odobrenje od Vladine Komisije.

„Medijski javni servis Vojvodine već godinu dana svakog meseca podnosi Komisiji zahtev za zapošljavanje novinara i medijskih radnika, ali nas svaki put odbiju. Kao korisnici budžetskih sredstava mi ne možemo da zapošljavamo radnike na neodređeno bez odobrenja. Trenutno imamo problem sa oko 115-117 radnika. Neki od njih su na autorskim ugovorima, neki rade na ugovorima o privremeno-povremenim poslovima, a nekima uskoro ističe ugovor na određeno koji je bio potpisan na dve godine i mi njih ne možemo više da primimo ni na jedno radno mesto. U poslednje dve godine dobili smo odobrenje samo za jednog radnika“, rekao je Koprivica.

On dodaje da ovakvo stanje nije prijatno ni za menadžment, ni za zaposlene.

„Svaki put raspisujemo javnu nabavku i dovodimo radnike u neprijatnu situaciju. Neprijatno je novinare angažovati putem javnih nabavki. Verujem da i Ministarstvo finansija ima ulogu u tome što nas odbijaju, ali ovakvo stanje nas i više košta nego da oni budu zaposleni. Kolege iz RTS-a dobili su odobrenje za zapošljavanje oko 370 novinara i medijskih radnika, uz dogovor i plan kako da se vremenom oslobode određenog broja zaposlenih. Spremni smo i mi da napravimo plan da polako smanjujemo broj radnika, što kroz prirodni odliv, što kroz otpremnine“, kaže Koprivica.

UNS poziva Vladu Republike Srbije da još jednom razmotri zahteve RTV-a i omogući ovom Javnom servisu da na neodređeno vreme uposli neophodan broj novinara i medijskih radnika.

UNS ističe da je Javni servis Vojvodine od izuzetne važnosti za javno informisanje građana pokrajine i očekuje da Vladina Komisija najzad odobri zapošljavanje neophodnih radnika u RTV-u.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

17.03.

2017.

Новинар [neregistrovani] u 08:28

СКУПШТИНА

УНС СЕ СЕТИО НОВИНАРА ЗБОГ СКУПШТИНЕ. ДО САДА СЕ НИСУ СЕКИРАЛИ КАДА ИМ ЈЕ ВИШЕ ОД 1200 КОЛЕГА ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА, КАДА СУ ИХ УНС И НУНС ГУРНУЛИ НА КАКО МИНИСТАР ВУКОСАВЉЕВИЋ КАЖЕ СУРОВО ТРЖИШТЕ.

Odgovori
sre

15.03.

2017.

gare [neregistrovani] u 20:45

zabrana zapošljavanja

Tačno je da je RTV izuzet od primene Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, ali treba znati da praktično identična zabrana postoji i u Zakonu o budžetkom sistemu (videti član 27 e stav 34-38, koji važi za sve korinike javnih sredstava, a gde potpadaju RTS i RTV). Primenom ovog zakona traži se saglasnost Komisije koju je obrazovala Vlada.
Tako je to, postoje dva zakona koja imaju zabranu od zapošljavanja. Od jednog si izuzet, ali od drugog nisi.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi