Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Ringier svojim radnicima otkazima čestitao Novu godinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 12. 2016.

Koalicija: Ringier svojim radnicima otkazima čestitao Novu godinu

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Poslovno udruženje Lokal pres (LP) najoštrije protestuju zbog novog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji Ringier, jednom od najvećih izdavača štampe u Srbiji.

U proteklih nekoliko dana, umesto novogodišnjih čestitki, bez jasnih razloga i kriterijuma otkaze je dobilo više od petnaest novinara i drugih medijskih radnika u redakcijama dnevnih listova Blic i Alo koji su u vlasništvu kompanije Ringier Axel Springer Srbija.

Prema prvim saznanjima, među otpuštenima su i najiskusniji novinari koji su u Blicu radili i po 15 godina, a kojima je do penzije preostalo tek nekoliko godina. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez prethodnih razgovora sa zaposlenima, u skladu sa dobrim poslovnim običajima i principima socijalnog dijaloga. Na žalost, u kompaniji  Ringier Axel Springer Srbija nezvanično je zabranjeno bilo kakvo sindikalno organizovanje, tako da zaposlene nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima.

Podsećamo da je ova medijska kompanija i u 2015. godine na isti način otpustila nekoliko desetina radnika, među kojima su bile samohrane majke i novinari pred penzionisanjem. Ukoliko su i ovog puta otpuštanja bila neizbežna “zbog opadanja prihoda od oglašavanja usled teške ekonomske situacije u Srbiji”, kako je to prošle godine obrazložio Mark Dekan, generalni direktor kompanije  Ringier Axel Springer Media AG, postavlja se pitanje da li su prethodno preduzete neke druge mere štednje i racionalizacije, kao što je, na primer, smanjenje izuzetno visokih plata poslovodnog tima. Ili vlasnici kompanije za opadanje prihoda i profita krive samo radnike!?

O masovnim otpuštanjima i načinu na koji se to radi u kompaniji  Ringier Axel Springer Srbija, novinarska i medijska udruženja će obavestiti Evropsku federaciju novinara, novinarska udruženja i medijske sindikate Nemačke i Švajcarske.

Pozivamo zaposlene u kompaniji Ringier na međusobnu solidarnost i da iskoriste svoje pravo na sindikalno organizovanje koje im garanutuju domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije o radnim pravima i sindikalnim slobodama.  

Komentari (7)

ostavi komentar
sre

04.01.

2017.

Član od 1984. [neregistrovani] u 21:33

Baš su se potresli...

Ne delima pesimizam ostalih "komentatora": Od na početku navedenog "saveza solidarnosti" vlasnicima Ringiera se, siguran sam, tresu gaće!

Odgovori
sre

04.01.

2017.

Saska [neregistrovani] u 11:48

Re: tanjug

Tanjug ne postoji i ne treba da postoji

Odgovori
ned

01.01.

2017.

Kolega iz Tanjuga [neregistrovani] u 10:50

Mobing

Da, svake godine isto...novogodišnja "otkaz" čestitka...a šta smo svi uradili protiv toga ? Mi u Tanjugu, vi u Ringieru, mučenici u Fonetu kojima odlikovani Vitez Sekulić duguje 6 plata, ostale kolege po drugim redakcijama gde je takođe pakao ?

Pa nismo uradili ništa drage kolege, baš ništa. "Plavuše" nas konstantno maltretiraju za sitne pare, atmosfera u redakcijam je nepodnošljiva, svi stalno kukaju - ali svi i DALJE ĆUTE, niko da pokrene neki protest, prekid rada, štrajk. Da jedan dan nema vesti na Tanjugu, ili da ne izađe "Blic" plavuše bi se vrlo zamislile.

Sve što se dešava smo sami zaslužili, na žalost, ali je iopak tako. Nesložnost, neorganizovanost, lenjost i inertnost čini svoje.

Odgovori
pet

30.12.

2016.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 20:58

"УЈЕДИЊЕНИ?!"

Сва ова "новинарска" удружења подржавала су и подржаваће и даље Весу и компанију, када год подметну или покушају да подметну ногу садашњој власти.
Овај протест иза којега су здушно стали "непомирљиви" НУНС, НДНВ, АНЕМ, УНС.... служи за заваравање противника и бајаги подршку отпуштеним новинарима. Да их стварно подржавају, осванули би наслови на првим страницама свих новина, покренули би све заштитнике, политичаре, НВО... али неће, као што нису ни прошле године, сличним поводом.
Провидна игра "уједињених"!

Odgovori
pet

30.12.

2016.

nekadasnji urednik [neregistrovani] u 20:04

Bruka

Ovu kucu vode dve apsolutno nesposobne osobe, Drakulicka koja nema pojma o novinarstvu niti menadzmentu u stamapnim medijima i njena prijateljica, zamenica koja je prethodno vodila salon lepote. E, njih dve, za debele plate, procenjuju ko se razume a ko ne u novinarstvo!! Rodonacelnik takve atmosfere je drug Veselin, joji ce i sam da u februaru leti. Ova ekipa vajnih strucnjaka srgala je tiraz Blica na 50 hiljada, a to sto imaju tri knjigovodstva valjada bi trebalo da zabrine nemacko-svajcarske gazde. Ako vec ne brine nase poreske organe i policiju.

Odgovori
pet

30.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:30

da, da

Tražili ste kapitalizam, sada uživajte u njemu. Lupali ste u šerpe, sada možete u svoje glave. Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Odgovori
pet

30.12.

2016.

Boldrik [neregistrovani] u 15:28

I sta cemo sad?

Ovo rade trecu godinu za redom.
Jedino resenje je protest.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi