Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Štrajk Jovice Vasića opravdan, menjati medijsko zakonodavstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 10. 2016.

UNS: Štrajk Jovice Vasića opravdan, menjati medijsko zakonodavstvo

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava novinara niških „Narodnih novina“ Jovicu Vasića u borbi da ostvari svoja radna prava, ali apeluje na njega da tu borbu vodi pravnim i zakonskim sredstvima, a ne narušavanjem zdravlja štrajkom glađu. Novinar Vasić već četiri dana štrajkuje glađu ispred zgrade Glavne policijske stanice u Nišu zbog toga što je, kako navodi, “doveden do prosjačkog štapa” i “godinama radi u ropskim uslovima”.

 

Vasić stoji na ulici noseći na majici natpis “Štrajk glađu zbog zaštitnika lopova i derikoža”. U “Narodnim novinama” radi već 22 godine.

Ogorčen je “zbog položaja novinara” i “inspekcije rada koja ne reaguje na njegove dopise o radu na crno u ovom niškom mediju”. Ističe da se u “Narodnim novinama” „materijalni položaj i uslovi rada novinara naročito pogoršali otkako je pre desetak godina porodica Radomirović kupila ovaj medij“.

UNS poziva vlasnika „Narodnih novina“, Timočkih novina, nedeljnika “Sloboda” iz Pirota, RTV Belle amie, Televizije Blace, Televizije Sokobanja i Niške televizije Vitka Radomirovića da omogući sindikalno organizovanje zaposlenih koje je brutalno onemogućio kada je pre desetak godina postao vlasnik „Narodnih novina“.

UNS traži od Ispekcije i Ministarstva rada da postupe po Vasićevim pritužbama, a od njegovog poslodavca da novinar ne trpi posledice zbog štrajka.

UNS podseća da je Grad Niš jedan od retkih gradova koji je i ove godine izdvojio značajna sredstva za finansiranje medijskih projekata i da bi položaj novinara i medijskih radnika morao da bude bolji.  

UNS takođe ističe da su pravilima o dodeli državne pomoći de minimis, koja propisuju da izdavač medija u periodu od tri godine može za projektno finansiranje dobiti najviše 23 miliona dinara, i vlasnicima medija nepravedno nametnuta finansijska ograničenja i da se propisi u ovoj oblasti moraju menjati.  

 UNS još jednom traži da se menja medijsko zakonodavstvo i prihvati inicijativa UNS-a da lokalne samouprave za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja iz svojih budžeta izdvoje najmanje 2 odsto, dok za velike gradove kao što su Novi Sad, Niš i Beograd taj iznos može da bude i manji.  

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

18.10.

2016.

nislija [neregistrovani] u 11:16

mediji

Jos neku godinu i UNS,NUNS, i ostala udruzenja nece imati clanove.
Ocigledno je da privatizacija medija po svaku cenu, donosi OCEKIVANE rezultate.

Odgovori
pet

14.10.

2016.

Član od 1984. [neregistrovani] u 22:56

Licemerje bez granica

Nemojte vi, gospodo koja vodite UNS, nikoga više da branite! Ovaj i stotine drugih novinarskih zlosrećnika su žrtve dosovske "demokratizacije" i "modernizacije" Srbije, uključujući i medijsku, čiji ste protagonisti i promoteri u "slobodnim" medijima bili upravo vi, a sada se stavljate u njihovu zaštitu, prozivate druge, gotovo naređujete šta treba da rade... To, zaista, prevazilazi krajnje granice svakog licemerja, čak i onog najraskošnijeg, smajlovićevskog...

Odgovori
pet

14.10.

2016.

Цвико [neregistrovani] u 15:03

Глад и безнађе

Гладују и у Студију Б у самом центру Београда. Тоје плод медијских реформи Тасовца, Мирковића, Верана Матића, Гордане Предић итд-

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi