Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da objavi rezultate medijskih konkursa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 07. 2016.

UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da objavi rezultate medijskih konkursa

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo kulture i informisanja da okonča Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja jer je zakonski rok od 90 dana istekao još 29. juna, a komisije su na vreme završile rad i dale predlog za raspodelu sredstava.

Ministarstvo kulutre i informisanja je, nakon isteka roka za donošenje Rešenja o raspodeli zatražilo od komisije za ocenjivanje projekata za elektronske medije “pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija”, što izlazi iz okvira propisanih Zakonom o javnom informisanje i medijima i Pravilnikom za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ministar ima pravo da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“.

Nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijski udruženja da ovakva reakcija nije u skladu sa propisima, Ministarstvo kulture navelo je da je reagovalo “u roku i po Zakonu” i da “prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i pravilniku, ministar informisanja ima pravo da, u slučaju kada smatra da je odluka Komisije neadekvatna i ne odgovara javnom interesu, sam, bez konsultacija sa članovima Komisije, tu odluku izmeni. Drugim rečima, može ili da odbije njihov predlog, ili da sam smanji ili uveća iznos koji je predložila Komisija”.

UNS podseća Ministarstvo da je do kraja godine praktično ostalo još pet meseci, a da mediji za sprovođenje svojih projekata još uvek nisu dobili 158 od 262 miliona dinara koliko je bilo predviđeno konkursima Ministarstva.

UNS ističe da je odugovlačenje Ministarstva kulture i informisanja zakonski neosnovano i suprotno interesima i medija i njihovih čitalaca, gledalaca i slušalaca jer će sav novac novac poreskih obveznika umesto za godinu morati da bude potrošen za nekoliko meseci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi