Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljiv odnos Saše Radulovića prema novinarima Studija B i Pinka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 06. 2016.

UNS: Neprihvatljiv odnos Saše Radulovića prema novinarima Studija B i Pinka

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim i nedopustivim pretnje obezbeđenjem novinarima Studija B i Pinka od strane predsednika pokreta Dosta je bilo i narodnog poslanika Saše Radulovića. Saša Radulović je, prošlog petka i juče u Skupštini Srbije odbio da odgovara na pitanja novinara ovih redakcija, rekavši im da oni „nisu novinari“ i da „Studio B i Pink nisu mediji“.

Radulović je novinare ove dve redakcije nazvao i “propagandnim timom Aleksandra Vučića” i “blatoidima”.

Kako je UNS-u rekao novinar Studija B Vladimir Minić, juče nije bio prvi put da se Saša Radulović ovako odnosi prema novinarima.

“Ni juče, a ni prošli petak, kada je bilo konstituisanje Skupštine, Saša Radulović nije hteo da odgovara na pitanja Studija B. Hteo sam juče, nakon konsultacija pokreta Dosta je bilo sa Aleksandrom Vučićem, da mu postavim nekoliko pitanja, ali me je on prekinuo i pre nego što sam uspeo da zaustim. Rekao mi je da mi nismo medij i da ja nisam novinar, a kada sam insistirao da dobijem odgovor pripretio je da će pozvati obezbeđenje da reaguje”, rekao je Minić UNS-u i dodao da smatra da je Radulovićev odnos prema pojedinim medijima uvreda i za ove medije, ali i za čitavu profesiju.

“Bez obzira da li mu se pitanja sviđaju ili ne, bez obzira da li mu se dopada medij koji mu postavlja pitanja, on je na javnoj funkciji, narodni je poslanik i moje je pravo da mu postavljam pitanja i insistiram na odgovoru. On može da kaže da mu se pitanja ne sviđaju i da ne želi da na njih odgovori, ali ne može da nas vređa, etiketira ili preti obezbeđenjem”, kaže Minić.

Novinarka Televizije Pink Mara Dragović potvrdila je UNS-u da Radulović prošlog petka nije želeo da joj odgovori na pitanja.

“Krenula sam da mu postavljam pitanje, kada me je prekinuo i pitao iz kog sam medija. Nakon što je čuo da sam sa TV Pink, rekao je da mi nismo novinari, već glasilo Aleksandra Vučića i blatoid”, rekla je Dragović UNS-u.

Iz Pokreta Dosta je bilo za UNS kažu da su „blatoidi Informer, Pink, Studio B, Telepromter itd. interesne organizacije koje funkcionišu kao propagandni timovi Aleksandra Vučića. Oni nisu mediji. Zaposleni u tim organizacijama nisu novinari. Oni na najgrublji mogući način krše sve članove etičkog Kodeksa novinara Srbije koji pruža profesionalni i etički orijentir postupanja novinara. Njihov cilj nije objektivnost, već prizemna propaganda mandatara“.

„Pokret Dosta je bilo neće komunicirati sa niti odgovarati na pitanja propagandnog tima Aleksandra Vučića. Ako mandatar želi nešto da nas pita, moraće to da uradi lično.  Sa druge strane, nastavićemo da odgovaramo na sva pitanja medija i novinara“, naveli su UNS-u.

UNS ističe da političari imaju pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara, kao i pravo da, ukoliko to ne žele, ne gostuju u pojedinim emisijama i u pojedinim medijima, ali da nemaju pravo da, kao nosioci javnih funkcija, prete obezbeđenjem, etiketiraju i propisuju ko jeste, a ko „nije novinar“.

UNS takođe ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara.

UNS podseća da je, po Kodeksu novinara Srbije, dužnost novinara da kontinuirano postavlja pitanja od javnog značaja, a da je pravo nosilaca javnih funkcija da li će na njih da odgovore ili ne, bez prava da novinare ometaju u obavljanju njihovog posla.

Komentari (4)

ostavi komentar
sre

08.06.

2016.

Član od 1984. [neregistrovani] u 22:11

Opet smailovićevski...

Samo neprihvatljivo? I to posle gotovo 24 sata razmišljanja!? Nije li i bahato? Bezobrazno? Prostačko? Ne, nije jer je, naravno, reč o prosvećenom opozicionaru, iz istog političkog, moralnog i licemernog obrasca iz kojeg su i ljudi koji danas vode UNS...

Odgovori
sre

08.06.

2016.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 21:12

ДЈБ-БАХАТОСТИ СТЕЧАЈНОГ УПРАВНИКА!!

Бенигном оценом "неприхватљив однос..." гласноговорници УНС у ствари и сами учествују у новој подели новинара, коју је смислио бивши стечајни управник, а сада посланик С.Р., јер прилично благонаклоно гледају на његову бахатост у односу на новинаре медија, који му се не допадају.
Уместо тога, УНС треба да позове све новинаре да се супротставе бахатости стечајног управника и да га бојкотују у свим приликама када хоће нешто да саопшти. Ако сте подржавали бесмислену акцију "Новинари не клече", онда ову смислену, јер је у питању однос према професионалном раду новинара, треба да препоручите и подржите.
Не слушајте острашћене бесмислице које је изрекао у коментару "новинар", јер да је новинар, то никада не би написао.
Не верујем да би овакву иницијативу подржао НУНС, али то је и за очекивати. Управо на таквим примерима се разликују УНС и НУНС.
Бар је тако било!

Odgovori
sre

08.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:15

dosta je bilo od radulovića

ako je i od radulovića - dosta je bilo! mislim, naravno, na njegove napade na novinare koji su, nažalost, ovde odavno moneta za razna potkusurivanja političkih čimbenika. Starih i novih. Valjalo bi, medjutim, primetiti da stvarni radulovićev problem nisu novinari iz redakcija koje je oblatio, nego višak sujete i narcisoidna želja da sebe i svoje sledbenike predstavi najboljim što je ikada igralo na srpskoj političkoj sceni. potvrda za to su njegova (i njegovih) čudna samovolja kojom je izazvana konfuzija na konstitutivnoj sednici parlamenta, i incident na radulovićevom premijernom susretu sa premijerom. posle svega, vožd djb bi, možda, trebalo da nadje vremena za ponovni pogled u ogledalce koje mu je reklo da je najlepši, najpametniji i uvek u pravu. možda je ogledalce promenilo mišljenje.

Odgovori
sre

08.06.

2016.

Новинар [neregistrovani] u 19:49

Солидарност, са ким?

Каква лажна солидарност! Као што Пинк, Студио Б, Информер, слободно одлучују да буду пропагандно средство једне политичке странке, односно Александра Вучића, кршећи кодекс, зашто Радуловић не би имао право да са њима не разговара и да има мишљење о таквим пропагандним тимовима.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi