Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Insistiranje na sprovođenju Zakona nije pritisak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 06. 2015.

UNS: Insistiranje na sprovođenju Zakona nije pritisak

Udruženje novinara Srbije (UNS) demantuje navode načelnice Društvenih delatnosti Grada Sombora Dušanke Golubović koja je na tribini „Kuda idu sredstva za kulturu, medije, decu i mlade Sombore Grade?!“ na pitanje novinara zašto je novac iz budžeta Grada za sufinaniranje medijskih sadržaja dodeljen preduzeću iz Apatina koje je u blokadi, odgovorila da je „Gradska uprava trpela neviđen pritisak od Udruženja novinara Srbije da se medijima van teritorije Grada Sombora dozvoli da učestvuju na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata“.

UNS napominje da nije vršio pritisak, već je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima tražio od Gradske uprave da pod ravnopravnim uslovima omogući da se na konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja pojave i mediji čije sedište nije na teritoriji Grada Sombora.

Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđeno je da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija i da nigde nije navedena odredba po kojoj podnosilac projekta mora imati sedište na teritoriji lokalne samouprave koja raspisuje konkurs.

UNS je insistirao da se konkurs Sombora uskladi sa propisima, ali ni na koji način ne može da preuzme odgovornost za to kome će novac biti dodeljen, tim pre što su, mimo Zakona, u komisiji u Somboru bili „medijski stručnjaci“, a ne predstavnici koje je UNS, zajedno sa kolegama iz drugih novinarskih i medijskih udruženja, predložio. Sombor je jedina od 37 lokalnih samouprava u Srbiji koju je UNS kontaktirao i koja je insistiranje UNS-a na sprovođenju Zakona nazvala pritiskom.

UNS ističe da Grad Sombor nije izmenio uslove konkursa kako je tražio UNS, a ni takve svoje nezakonite uslove nije poštovao, pa je novac dodelio preduzeću čije sedište nije na teritoriji Sombora, a koje je pritom u blokadi skoro godinu dana.

UNS pita načelnicu Dušanku Golubović da li je i ko vršio pritisak da novac za projektno sufinasiranje medijskih sadržaja iz budžeta grada Sombora bude dodeljen blokiranom preduzeću iz Apatina, čiji je vlasnik stranački kolega somborskog gradonačelnika?

UNS takođe pita somborske vlasti da li je javni interes građana Sombora da njihovim novcem budu namireni poverioci pomenutog preduzeća i poboljšana njegova likvidnost, umesto sufinansiranja medijskog sadržaja?

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

03.06.

2015.

Берија [neregistrovani] u 12:15

Калауз мајстори

Господо из УНС-а, много сте калаузили да би овакав накарадан сет медијских закона био усвојен, а сада сте незадовољни !?!
Највећи брпј новинара је незадовољан радом новинарских удружења, а она су у великој мери одгооворна за пораз професије!

Odgovori
pon

01.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:21

Чему увијање

Господо из УНС-а, што увијате и не кажете директно: први човек СНС Сомбора, градоначелник Саша Тодоровић, потписао је-дао паре грађана првом човеку СНС Апатина Илији Бурсаћу, одн његовој фирми "Унија плус" 500.000 динара. Та фирма је у блокади 700.000 и кад прими новац биће у минусу "само" 200.000 динара. Има да раде пројекат, само се сви ми сомборци питамо: како??? Како ће обезбедити оних законских 20% својих средстава? Ово је најкласичнија корупција и криминал против које се бори први човек владе Вучић, па ето прилике да он каже шта мисли о томе. Подсетите га!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi