Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM pozdravljaju stav EU o nezavisnom i profesionalnom poslovanju RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 03. 2015.

UNS i DNKiM pozdravljaju stav EU o nezavisnom i profesionalnom poslovanju RTK

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podržavaju stav Evropske unije (EU) koji je juče iznela portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana Maja Kocijančič, kojim se traži uređivačka nezavisnost, profesionalnost i finansijska održivost Radio-televizije Kosova (RTK).

UNS i DNKiM su saglasni sa stavom EU da hitno treba obezbediti uslove za rad nezavisnog javnog emitera i na srpskom jeziku koji mora da deluje transparentno i da služi građanima. To UNS i DNKiM traže još od Bečkih pregovora 2007. godine, kada su pokrenuli inicijativu za osnivanje nezavisnog kanala na srpskom jeziku koji bi signalom pokrio čitavo Kosovo.

UNS i DNKiM pozivaju EU da najzad pomogne da na Kosovu počne primena međunarodnih standarda, a da se postojeći javni servis RTK hitno decentralizuje.

UNS i DNKiM ističu da je RTK, u čijem je sastavu i kanal na srpskom jeziku RTK2, propagandni servis kosovskih vlasti, eklatantan primer cenzure, korupcije zasnovane na političkoj podobnosti i poslušnosti i merilo nepotizma koji guši svaki pokušaj profesionalnog rada.

Kanal na srpskom jeziku mora da ima Upravni odbor sa srpskom većinom koji bi činili predstavnici relevantnih instutucija srpske zajednice, izabrani na legalan, pravičan i transparentan način, sopstveni budžet, direktora nezavisnog u radu i sedište u Gračanici, što je minimum uslova za njegovu nezavisnost, reprezentativnost i gledanost. Samo takav kanal može da bude društveno uticajan, kredibilan i održiv, na šta, s pravom, upozorava EU.

UNS i DNKiM još jednom podsećaju i na stavove Međunarodne krizne grupe o ulozi tadašnjih  srpskih poslanika u Skupštini Kosova koji su aktivno učestovali u kršenju Ustavnom garantovanog prava Srba na Kosovu o osnivanju  "nezavisnog televizijskog kanala koji pokriva celu teritoriju Kosova”, kako je izričito navedeno u Ahtisarijevom planu i Srbima obećano od međunarodne zajednice.

UNS i DNKiM pozivaju sadašnje predstavnike Srba u kosovskim institucijama da isprave ovz grešku i da urade sve da, uz razumevanje i podršku EU, obezbede nezavisno informisanje na srpskom jeziku, stvore nezavisni javni servis koji će suštinski i formalno pripadati srpskoj zajednici.

UNS i DNKiM su privrženi i dosledni u ostvarivanju ovog prava i nude pomoć i saradnju svima koji teže nezavisnom, objektivnom i poštenom informisanju Srba i svih drugih građana Kosova koji se služe srpskim jezikom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi