Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS upozorava na dezinformacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 08. 2009.

UNS upozorava na dezinformacije


Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da se iz vladajućih, ali i pojedinih opozicionih krugova, samo dva dana uoči glasanja o izmenama Zakona o javnom informisanju, u javnost plasiraju dezinformacije. Tako je pomoćnica ministra za kulturu Nataša Vučković - Lesendrić izjavila da zakonska odredba o obaveznom gašenju medija koji su duže od 90 dana u blokadi ima za cilj da „direktno u bolji položaj dovede zaposlene“ i da novinari nisu uspeli da se „kroz svoja udruženja organizuju i zaštite“.

UNS je prvi upozorio na pogubne posledice predloženih izmena Zakona o javnom informisanju, koje je Ministarstvo kulture pisalo u tajnosti i po hitnom postupku. Našem protestu se u međuvremenu pridružila gotovo celokupna stručna javnost u Srbiji, kao i Međunarodna federacija novinara, te organizacije poput OEBS-a i Saveta Evrope. Ministarstvo kulture ostalo je gluvo na sve ove apele. Optuživati u takvim okolnostima medijska udruženja da se nisu izborila da zaštite prava novinara je čist cinizam vlasti. Kada je Milošević gasio medije, barem se nije javno rugao medijskim poslenicima što ga u tome nisu sprečili. Upravo zakon koji je Ministarstvo kulture predložilo priprema pravni teren za brzo gašenje medija, što će bez hleba ostaviti mnoge naše kolege.

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Ivan Andrić izjavio je da bi sporni zakon postao „prihvatljiv medijskim udruženjima“ ako bi bila usvojena dva amandmana koje LDP podržava. UNS obaveštava javnost i poslanike u Skupštini Srbije da je to neistina. Udruženje novinara Srbije je nebrojeno puta izjavilo da je predlog zakona neprihvatljiv jer svaka njegova odredba krši i evropske standarde i naše ustavne norme.

UNS apeluje na najveću i najuticajniju stranku vladajućeg bloka i njenog predsednika da čuvaju petooktobarske tekovine i osvojene slobode izražavanja u Srbiji. Demokratska stranka morala bi da iskoristi svoj uticaj u državi da spreči donošenje ovog rđavog i antievropskog zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi