Naslovna  |  Saopštenja  |  Mediji nisu vojni cilj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 04. 2009.

Mediji nisu vojni cilj


Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) uoči desetogodišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a 1999. godine pozivaju kolege da sutra u 13 sati, ispred srušene zgrade u Aberdarevoj, sa nama na pet minuta razviju transparent „Mediji nisu vojni cilj/Media is no military target“, a zatim se u 14.06 pridruže pomenu koji organizuju porodice stradalih ispred spomenika „Zašto?“.

UNS i SNS smatraju da ni posle deset godina nije utvrđena potpuna odgovornost za žrtvovanje radnika RTS-a.
Nikakvim argumentima ne može se opravdati da, kada je postalo jasno da su i mediji u bombardovanju Srbije 1999. proglašeni legitimnim ciljem, nije učinjeno ništa da se radnici RTS-a u Beogradu zaštite i izmeste iz zgrade.
Naprotiv, pod pretnjom otkazima nastavili su da rade u zgradi medija sa kojom se licitiralo kada će biti gađana.

UNS smatra da na sva pitanja porodica žrtava vlasti treba zvanično da odgovore i učine sve da njihova, svakako najupornija, potraga za istinom i pravdom bude završena.

UNS i SNS ističu da ni posle deset godina nije pokrenuto pitanje odgovornosti NATO-a za bombardovanje medija, iako medijska kuća, kao civilni objekat, ne sme i ne može biti „legitimni vojni cilj“.

UNS i SNS su se 10. aprila ove godine obratili predsedniku Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džimu Bumeli sa inicijativom da se 23. april ustanovi kao Dan sećanja na sve novinare i medijske radnike stradale u medijima koji su bili vojni cilj i da se toga dana uz poruku „Mediji nisu vojni cilj“ svet podseti na imena, radna mesta i godine ubijenih radnika RTS-a.

UNS i SNS su se obratili na više od 70 adresa članica Međunarodne federacije novinara i zatražili da 23. aprila podsete kolege i javnost u svojim zemljama na 16 ubijenih radnika RTS-a i solidarno prenesu poruku „Mediji nisu vojni cilj“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi