Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i SNS traže da Međunarodna federacija novinara obeleži dan stradanja radnika RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 04. 2009.

UNS i SNS traže da Međunarodna federacija novinara obeleži dan stradanja radnika RTS-a


Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) pridružili su se protestnoj kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) zbog nekažnjenog ubijanja novinara u Iraku i zatražili od ove novinarske organizacije da se na isti način počne obeležavati 23. april kada je 16 medijskih radnika 1999. godine stradalo zbog NATO bombardovanja RTS-a.

UNS i SNS su danas poslali pismo američkom predsedniku Baraku Obami i američkom ambasadoru u Srbiji Kameronu Manteru u kojem se traži da se istinski i nezavisno istraže smrti novinara i medijskih radnika u Iraku u koje su vojnici te zemlje umešani.

Međunarodna federacija novinara, sa svojim predstavnicima u 150 država, obeležava 8. april kao dan sećanja na napad američkih snaga na hotel Palestina u Bagdadu 2003. godine kada su poginula dva novinara. Istog jutra stradao je još jedan novinar kada su američki borbeni avioni napali bagdadsku kancelariju arapskog satelitkog kanala Al Džazira.

"Još 16 slučajeva nerazjašnjenih ubijanja u kojem su američki vojnici učestvovali čekaju odgovore" navodi predsednik IFJ Džim Bumelha, u svom pozivu novinarskim udruženjnima da se odazovu akciji i pokažu solidarnost.

UNS i SNS zatražili su od Međunarodne federacije novinara da se svake godine, 23. aprila, svet podseti na imena 16 medijskih radnika RTS-a koji su ubijeni u 02.06 sati, od NATO bombe, na svom radnom mestu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi