Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlast Tutina da ne diskriminiše medije i odgovara na pitanja novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Vlast Tutina da ne diskriminiše medije i odgovara na pitanja novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da vlast u Tutinu obaveštava sve lokalne medije o događajima koji su od javnog interesa, naročito sada kada je u ovom gradu proglašena vanredna situacija zbog poplava.

Redakcija Pešter TV, jedine televizije u ovom gradu obratila se UNS-u navodeći da lokalne vlasti diskriminišu ovaj medij nepozivajući ih duže od dve godine na događaje koje organizuje opštinsko rukovodstvo, niti na sednice kriznog štaba, čak ni u najgorem periodu pandemije, a ni ovih dana kada je u Tutinu zbog poplava proglašena vanredna situacija.

Novinari ove redakcije ne dobijaju odgovore na pitanja koja postavljaju vlastima, a lokalni funkcioneri ne prihvataju pozive da učestvuju u programu ove televizije.

Pi-ar opštine Dinko Bejtović u razgovoru za UNS rekao je da ova televizija ne izveštava objektivno i da im ne zabranjuju da prisustvuju događajima. Šef kabineta opštine Tutin Edita Dazdarević rekla je da je bila sporna vest u kojoj je informacija izvučena iz konteksta i da će se potruditi da se ovoj televiziji ubuduće šalju pozivi za sve događaje od javnog interesa. Da li će novinari Pešter TV-a dobijate odgovore na postavljena pitanja nismo dobili potvrdan odgovor.

UNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti, uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Takođe, ovaj Zakon propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da su izabrani, postavljeni, odnosno imenovani nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada, odnosno politike koju sprovode a u vezi su sa obavljanjem njihovih funkcije bez obzira na to da li se osećaju lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi