Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nadležni da pronađu ko preti smrću uredniku „Drvotehnike“ Blagojeviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 07. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Nadležni da pronađu ko preti smrću uredniku „Drvotehnike“ Blagojeviću

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje smrću Dragojlu Blagojeviću, uredniku časopisa “Drvotehnika” i poziva nadležne organe da pronađu i podignu optužnicu protiv osobe koja mu je noćas telefonom „poručila da će umreti“.

Kako je za UNS rekao Dragojlo Blagojević, oko ponoći ga je probudio fiksni telefon. Pomislio je da je neko pogrešio broj i da će telefon prestati da zvoni. Međutim, zvono nije prestajalo, pa se javio.

“Dragojlo ti si? Jel to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti”, poručio mu je muški glas, upozoravajući ga da će tek videti ko je, kaže Blagojević dodajući da je na insistiranje da se predstavi, muškarac rekao da se zove Stanko Vasić.

Dragojlo Blagojević sumnja da mu je to pravo ime, a pretpostavlja da je pretnja reakcija na tekst “Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne” objavljen u julskom broju časopisa, koji je iz štampe izašao u ponedeljak.

U opširnom tekstu Blagojević je pisao kako “šumarski moćnici drvo preprodaju po duplo većim cenama, a država sve to dugo toleriše ili podstiče”, kao i da raste izvoz drvnih sortimenata, a “domaći drvoprerađivači imaju velikih problema u snabdevanju sirovinom, otpuštaju radnike, uvoze sirovinu i imaju daleko veće troškove proizvodnje, a sve se to odražava na tržište i džep krajnjeg kupca”.

Dragojlo Blagojević je jutros pozvao policiju i prijavio pretnje naglasivši da se oseća životno ugroženim i zamolio da preduzmu nešto. Iz policije mu je odgovoreno da će ga kontaktirati.

U januaru 2020. godine Dragojlo Blagojević je prijavio policiji da ga je generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Braunović zvao telefonom i pretio zbog teksta „Zašto su inženjeri šumarstva ignorisali Dan Šumarskog“, rekavš da „čita njegove novine“, da se „pita čime je to zaslužio“, a zatim se obratio rečima: „Naći ću način da ti se odužim…Vratiću ti, dobro ćeš videti“.

Posle pisanja UNS-a o ovom slučaju Braunović se javio i rekao da je zvao telefonom urednika "Drvotehnike", ali da mu nije pretio.

Ovaj slučaj do danas nije rešen, pa UNS poziva nadležne organe da ispitaju sve okolnosti zastrašivanja i pretnji Dragojlu Blagojeviću. O pretnjama uredniku „Drvotehnike“ UNS će obavestiti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi