Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS sa DNKiM: Kosovska policija hitno da vrati oduzetu opremu Medija centru iz Čaglavice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 03. 2022.

Izvor: UNS

UNS sa DNKiM: Kosovska policija hitno da vrati oduzetu opremu Medija centru iz Čaglavice

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) traži od kosovske policije da neodložno vrati dron oduzet juče od ekipe Medija centra iz Čaglavice, koji je korišćen za snimanje televizijskog priloga.

Kako je UNS-u rekao novinar i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić kosovska policija je u Gračanici oduzela dron uz usmeno obrazloženje da za njega "nemaju odobrenje i registraciju“ i da će "slučaj predati službi Civilnog vazduhoplovstva Kosova". 

"Pokušao sam policajcima u Gračanici da objasnim da prema propisima službe Civilnog vazduhoplovstva Kosova za tu vrstu drona nije potrebno odobrenje niti registracija, ali bezuspešno. Snimatelj Medija centra Jovica Karadžić je nakon završenog protesta koji je juče održan u Gračanici, za potrebe novinarskog posla, dronom pokušao da snimi glavnu ulicu, međutim nakon nekoliko minuta prišao mu je policajac u civilu i naredio da krene u stanicu policije", navodi Ničić.

Ničić je rekao UNS-u da je u policiji dao izjavu i naveo broj uredbe 01/2017 o sistemima bespilotnih letelica za koje nije potrebna registracija i odobrenje i da je to ponovio komandiru policijske stanice Bratislavu Trajkoviću, ali da im je, uprkos tome, dron oduzet.

 „Oduzeli su nam dron uz obrazloženje policajaca koji je rekao da je kontaktirao službu Civilnog vazduhoplovstva Kosova i da mu je rečeno da je potrebno odobrednje. Sumnjam da ih je policajac uopšte kontaktirao, jer sam kasnije pisao službi Civilnog vazduhoplovstva od koje sam dobio pisani odgovor da za tu vrstu drona nije potrebna registracija niti njihovo odobrenje“, rekao je Ničić.   

UNS i DNKiM traže od kosovske policije da ne ometa rad novinara na zadatku, a što oduzimanje opreme predstavlja u najgrubljem obliku, i da im u svakoj prilici omogući nesmetan i bezbedan rad.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi