Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Osuđujemo hajku Tvitera na novinare Sputnjika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 03. 2022.

Izvor: UNS

UNS: Osuđujemo hajku Tvitera na novinare Sputnjika

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i smatra zastrašivanjem to što je privatni Tviter nalog novinara Sputnjika Rajka Martinovića označen sa "medij saradnik ruske države".

UNS je zabrinut zbog takvog označavanja privatnog naloga novinara u Srbiji i pita kako je ova kompanija došla do podataka o privatnom profilu kolege iz Sputnjika da bi ga izdvojila i na ovaj način etiketirala.

Kolega Martinović rekao je UNS-u da je juče oko 15.30 sati njegov nalog na Tviteru označen i da je čuo da se to dogodilo još jednom mladom novinaru iz španske redakcije.

"Deaktivirao sam profil. Žao mi je jer je imao 40 000 pratilaca i bio je isključivo privatan. Otvorio sam Tviter nalog 2013. godine. Tada sam radio za B92. Najviše sam pisao o sportu i svakodnevici. Najmanje je bilo politike. Uveren sam da je urađeno po prijavi. Ne po algoritmu", rekao je za UNS Martinović.

Martinović je UNS-u rekao da je posle oznake koju je Tviter dodelio njegovom profilu dobijao komentare, ali "ništa što nisam doživljavao ranije".

"Nije bilo direktnih pretnji, već priča o poslovnoj lustraciji", kaže Martinović.

UNS je 25. avgusta 2021. godine tražio odgovore od kompanije Tviter u vezi sa označavanjem naloga pojedinih medija u Srbiji kao saradnika Vlade Srbije, ali ih do danas nije dobio.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi