Naslovna  |  Saopštenja  |  Garancijski fond
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 02. 2005.

Garancijski fond

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije predlažu resornim ministarstvima i Vladi Srbije da što pre formiraju garancijski fond, koji bi bio koristan za obezbeđenje kredita kod privatizacije medija, u slučajevima da zaposleni novinari i medijski radnici žele da postanu vlasnici medija u kojima rade.

Iskustva zemalja u tranziciji i praksa privatizacije u Srbiji, gde je značajno učešće prljavog kapitala u vlasničkoj transformaciji i posebno težak položaj medija, ukazuju na neophodnost pomoći zaposlenima u medijima, kako bi se izborili za svoju profesionalnu i egzistencijalnu sigurnost.

Budući da je sa inicijativom ovih novinarskih asocijacija saglasan i ministar za kulturu Dragan Kojadinović, očekujemo da se što pre obezbedi odgovarajući garancijski fond. UNS i SNS će učiniti sve da animiraju banke kojima bi ova vrsta plasmana, s obzirom da bi iza njih stala i država, bila prihvatljiva.

Malobrojna domaća iskustva upravo potvrđuju da bi za zaposlene u medijima, ne samo sa stanovišta materijalne pomoći, ovo bilo najbolje rešenje i pravi način da se pomire suprotnosti između vlasničke strukture i uredničke koncepcije.

UNS i SNS zato pozivaju kolege da u zakonskpom roku, koji će biti produžen za privatizaciju štampanih medija, razmotre ovu inicijativu, shvate njen značaj i aktivno se uključe, u čemu će im Udruženje i Sindikat dati neophodnu podršku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi