Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Mediji da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 07. 2021.

Autor: UNS

UNS: Mediji da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost

Udruženje novinara Srbije protestuje zbog objavljivanja snimaka najbrutalnijeg nasilja za koje je osumnjičena grupa Veljka Belivuka na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama najtiražnijih tabloida i poziva elektronske i štampane medije da poštuju zakon i Kodeks novinara Srbije:

Televizija Pink je u nedelju 18. jula je u emisiji u kojoj je gostovao ministar policije Aleksandar Vulin emitovala fotografije unakaženih ljudskih tela zajedno sa osobama koje su osumnjičene za te zločine. Isti sadržaj objavljuju najtiražniji dnevni listovi Alo, Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer i Objektiv na naslovnim stranama.

UNS podseća da je objavljivanjem takvog sadržaja prekršen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga koji je doneo REM i član 4 Kodeksa novinara Srbije koji ne dopušta objavljivanje sadržaja koji može da uznemiri javnost i propisuje pravo na poštovanje dostojanstva žrtve.

UNS podseća da nije prvi put da televizije sa nacionalnom frekvencijom i dnevni listovi objavljuju snimke brutalnog nasilja u toku i nakon gostovanja predstavnika vlasti u medijima što se desilo i kada se predsednik Srbije 6. marta ove godine obratio građanima u živom televizijskom prenosu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi